Zdravje

Pri zajtrku povečajte vnos vlaknin

Oglasno sporočilo
28. 5. 2018, 07.40
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 07.53
Deli članek:

Pravijo, da se po jutru dan pozna ...

Vaše jutranje razpoloženje vpliva na celoten dan in pogosto se zgodi, da če se zbudite nerazpoloženi, svoje razpoloženje čez dan težko spremenite. Enako načelo velja za zajtrk. Če se odločite, da boste nočni post prekinili z zdravim in zelo hranljivim obrokom, je več verjetnosti, da boste dobro začeli preostanek dneva. 

Povprečna oseba sploh ne zaužije priporočene dnevne količine vlaknin, tj. 25 gramov. Pravzaprav nas večina zaužije le približno 14 gramov vlaknin na dan. 

O vlakninah morate poznati ta tri pomembna dejstva: 

1. so strukturna sestavina rastlinskih živil, tako so v zelenjavi, polnovrednem sadju, stročnicah in zrnju;

2. vlaknine pripomorejo k boljšemu prebavnemu procesu;

3. poznamo dve vrsti vlaknin, topne in netopne. Topne vlaknine se raztopijo v vodi in se zgostijo. Netopne vlaknine pa vpijajo vodo in imajo učinek mase, kar prispeva k delovanju prebavnega sistema.

Če se počutite napihnjeni, resnično lahko vpliva na vaše slabo razpoloženje, zato le skrbno izberite živila za svojo prehrano. Pazite pa, da dodajanje preveč vlaknin v prehrano v kratkem obdobju lahko vodi do raznih nevšečnosti v trebuhu in plinov, zato je bolje, da vnos povečujete počasi, da se vaš organizem lahko prilagodi.

Če težko zaužijete priporočeno količino vlaknin, poskusite to doseči s prehranskim dopolnilom z vlakninami. Ne pozabite pa, da prehranska dopolnila z vlakninami ne nadomeščajo zdravega sadja, zelenjave in polnovrednih žit, ki jih le vključite v zdravo prehrano. Poskusite Herbalifov napitek Oves, jabolko in vlaknine, vlakninsko mešanico v prahu, ki ga lahko vmešate v drugo hrano, napitke ali celo v jutranji napitek. Je odličnega okusa in vsebuje izjemno kombinacijo topnih in netopnih vlaknin iz šestih naravnih virov vlaknin: ti so jabolko, oves, koruza, agrumi, cikorija in soja. Ena porcija vsebuje 5 g vlaknin in ima le 18 kalorij.

Več informacij: www.herbalife.si