Gremo po glog

Dober za srce, imunski sistem in na kruhu

Z.F. / Novice Svet24
27. 5. 2018, 09.00
Deli članek:

V Sloveniji samoniklo uspeva več vrst glogov. Najpogostejši sta navadni in enovratni glog. Obe vrsti sta zdravilni in rasteta po obronkih gozdov ter med drugim samoniklim grmovjem.

Dreamstime
Njegovo delovanje je precej ugodno na delovanje srca.

Spomladi (v tem času) nabiramo liste in cvetove, jeseni pa plodove. Vsi deli gloga so v slovenskem ljudskem zdravilstvu že od nekdaj cenjeni in uporabljani. Glog se najpogosteje uporablja za zdravljenje in pomoč oslabelemu srcu.

Poln antioksidantov

Opozorilo

Glog lahko potencira delovanje srčnih glikozidov, zato je treba znižati njihov odmerek ob sočasni uporabi, kar mora seveda odobriti zdravnik. Pazljivi morajo biti tudi tisti, ki jemljejo zdravila za višanje ali nižanje krvnega tlaka.

Glog je zelo priznana zdravilna rastlina. Tudi sodobna medicina je s poskusi pritrdila ljudski modrosti. Velja za varno zdravilno rastlino, saj niti v večjih odmerkih ni škodljiv. Za zdravljenje uporabljamo liste in cvetove, ti vsebujejo razne flavonoide (rutin, kvercetin, hiperozid …), ki delujejo kot močni antioksidanti in ščitijo telo pred prostimi radikali. Ugodno delujejo tudi na delovanje srca. Še posebno priporočajo glog pri oslabeli srčni mišici in šibkem srcu, saj poveča moč srca in to lažje deluje. Blago pospeši srčni utrip, zniža krvni tlak in pomaga tudi pri srčni aritmiji.

Kozmetika

Iz cvetov in listov lahko pripravimo tudi kopeli, te se sicer uporabljajo bolj v zdravilne kot kozmetične namene. Pomagajo pri angini pektoris, infarktu, vodenici, razbijanju srca. Za lajšanje teh težav priporočajo tudi obkladke z glogovim čajem. Položimo jih na prsni koš na predel srca.

Vrt

Glog ima zelo lepe cvetove in liste. Samonikle vrste cvetijo belo, vrtnarji pa so vzgojili tudi številne okrasne vrste . Tako je glog lahko tudi res lepo okrasno drevo. Ker ne zraste zelo veliko, je primeren tudi za manjše vrtove. Spomladi bo lepo cvetel, jeseni pa bo nas in ptice razveselil z rdečkastimi plodovi. Cvetovi okrasnih vrst so lepe rožnate barve, nekatere vrste imajo polnjene rožnate cvetove. Glog je primeren za žive meje ali pa kot soliterno drevo. Za okrasne vrste glogov ni znano, ali so tudi zdravilni. Vsi pa so zelo trdoživi, saj uspevajo tako rekoč povsod, v vsakršnih tleh ter na soncu ali v polsenci.