Povzetek ugotovitev

Kaj razkriva ena najobsežnejših študij o učinkih marihuane?

S.R.
13. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nepridobitna organizacija National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine je objavila obsežno poročilo, v kateri je predstavila najbolj celovit in tudi najnovejši pregled našega znanja na področju raziskovanja učinkov marihuane.

Profimedia
Zdravilo ali strup? Kaj pravi znanost?

Odbor, ki je pripravil poročilo in ki vključuje predstavnike najpomembnejših univerz v Združenih državah, je v svoji analizi upošteval več kot 10.000 študij, na podlagi katerih mu je uspelo pripraviti skoraj 100 sklepnih ugotovitev.

Poročilo v veliki meri razkriva, kako pomanjkljivo je še vedno naše znanje na tem področju, vendar je iz njega hkrati razvidno, da o določenih učinkih vemo zelo veliko.

Nepridobitna organizacija National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine vključuje nacionalne akademije za znanost, inženirstvo in medicino.

Kaj je treba upoštevati?

Prvič, besedilo poročila je oblikovano na način, ki pojasnjuje, v kakšni meri določen učinek poznamo. Izraz »trdni dokazi« pomeni, da imamo dovolj podatkov za trden sklep, medtem ko izraz »omejeni dokazi« pomeni, da obstaja še precej nejasnosti, čeprav nekatere študije trditev podpirajo. Med tema dvema obstajajo še druge stopnje gotovosti, pri čemer je v številnih primerih za pozitivne ali negativne zaključke še vedno premalo podatkov.

Drugič, zelo pomemben je splošen okvir. Poročilo na primer nepresenetljivo ugotavlja, da vožnja pod vplivom marihuane prispeva k večjemu tveganju za prometno nesrečo, vendar med drugim tudi opozarja na rezultate nekaterih študij, ki kažejo, da se je po olajšanju dostopa do medicinske marihuane na določenem območju število nesreč na tem območju zmanjšalo. Povsem možno je torej, da je vožnja pod vplivom marihuane bolj tvegana ter da se število nesreč na podlagi lažjega dostopa do medicinske marihuane hkrati zmanjša, seveda, če so ljudje pri uporabi dovolj skrbni.

Katere so torej najbolj zanimive ugotovitve iz poročila?

Obstajajo trdni ali znatni dokazi (najvišji stopnji), da so lahko marihuana ali kanabinoidi v konoplji učinkoviti pri zdravljenju kroničnih bolečin, ki je tudi najpogostejši razlog, da ljudje zaprosijo za medicinsko marihuano. S podobno gotovostjo je bilo ugotovljeno, da je z marihuano mogoče zdraviti krče v mišicah, povezane z multiplo sklerozo, ter da je z njo mogoče preprečiti ali zdraviti slabost in bruhanje, ki sta posledici kemoterapije.

»Pri raziskovanju konoplje se ne oziramo na dobro ali slabo, iščemo samo resnico,« pravi Stacy Gruber, izredna profesorica za psihiatrijo na univerzi Harvard Medical School.

Na podlagi poročila obstajajo dokazi, da je uporaba marihuane povezana z večjim tveganjem za prometno nesrečo.

Raziskovalci so našli dokaze, da obstaja v tistih zvezdnih državah ZDA, kjer je prebivalcem na voljo zakonit dostop do marihuane, večja verjetnost, da bodo marihuano po nesreči uživali otroci. Vendar je tveganje za to na splošno vseeno razmeroma nizko. Še vedno je precej več možnosti, da bodo starši center za nadzor zastrupitev poklicali zaradi tega, ker je njihov otrok pojedel voščenko ali kremo za plenice.

Presenetljivo so avtorji našli zmerne dokaze (pomeni razmeroma zanesljive podatke), da marihuana ni povezana s povečanjem tveganja za plučnega raka ter raka glave in vratu, ki je povezano s kajenjem cigaret. Vendar nekateri omejeni dokazi kažejo, da je v primeru kroničnih ali pogostih uporabnikov nekoliko večja verjetnost za razvoj določenega tipa raka na modih.

Povezave z boleznimi srca so bile manj jasne. Našli niso nobenih dokazov, ki bi podprli ali ovrgli trditev, da uporaba marihuane povečuje tveganje za srčni napad, vendar obstajajo omejeni dokazi, da lahko kajenje marihuane srčni napad sproži.

Znatni dokazi kažejo, da obstaja pri rednih kadilcih marihuane večja verjetnost, da bodo zboleli za kroničnim bronhitisom, in da je prenehanje kajenja koristno za boj proti tej bolezni. Ni pa dokazov, na podlagi katerih bi lahko podobno sklepali za bolezni, kot so astma ali kronične obstruktivne pljučne bolezni.

Na področju marihuane ostaja veliko neodgovorjenih vprašanj, zato je pomembno vedeti kaj deluje in kaj ne deluje, hkrati je treba ugotoviti, kje so potrebne dodatne raziskave.

Obstajajo omejeni dokazi, da lahko kajenje marihuane deluje protivnetno.

Znatni dokazi kažejo na povezavo med prenatalno izpostavljenostjo marihuani (kadar marihuano uporablja nosečnica) in nižjo telesno težo ob rojstvu, pri čemer obstajajo omejeni dokazi, da bi lahko taka uporaba marihuane povečala možnosti za zaplete med nosečnostjo ter povečala tveganje za to, da bo moral dojenček nekaj časa preživeti na neonatalni intenzivni negi.

Kar zadeva duševno zdravje, obstajajo znatni dokazi, da je tveganje za razvoj shizofrenije pri pogostih uporabnikih večje. Obstajajo tudi zmerni dokazi, da je uporaba marihuane povezana z rahlim povečanjem tveganja za nastanek depresije in povečanjem tveganja za razvoj socialno anksiozne motnje.

Omejeni dokazi kažejo na povezavo med uporabo marihuane in slabšimi dosežki na akademskem področju, zlasti v primeru ljudi, ki začnejo marihuano redno kaditi v mladostni dobi. Glede na ugotovitve redno kajenje v mladostni dobi povečuje tudi tveganje za pojav problematične uporabe.

Najpomembnejša ugotovitev poročila je morda ta, da je na tem področju treba izvesti še veliko več raziskav. Poudariti je treba tudi to, da v večini primerov trditev, da je marihuana povezana z večjim tveganjem za x, ne pomeni, da uporaba marihuane to tveganje tudi povzroča.

Poleg tega je v tem trenutku izvajanje raziskav na tem področju vsaj v Združenih državah precej oteženo, kar naj bi bilo, tako navajajo v poročilu, v veliki meri posledica zakonodajnih omejitev ter dejstva, da raziskovalci pogosto ne morejo dostopati do marihuane enake vrste, kot je tista, ki jo ljudje dejansko uporabljajo. Raziskovalcem zvezni predpisi prepovedujejo uporabo enakega proizvoda celo v tistih zveznih državah, kjer je prodaja marihuane dovoljena.