Sodobni ubijalec

Stres – pogost vzrok infarkta

B.K.
12. 1. 2017, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi dokazi kažejo, da je stres neposreden vzrok srčno-žilnih bolezni.

Profimedia

Znanstveniki z Univerze Harvard so ugotovili neposredno povezavo med anksioznostjo oziroma stresom in srčno-žilnimi boleznimi. Prvič so tudi ugotovili, kako je to dvoje sploh povezano.

Izsledki raziskave kažejo na to, da bi zdravniki morali obravnavati ljudi, ki so kronično pod stresom, kot potencialne srčne bolnike.

V štiriletni študiji so znanstveniki uporabljali magnetno resonančne skenerje za raziskovanje možganov, srca in kostnega mozga. V raziskavo je bilo vključenih skoraj 300 pacientov.

Rezultati so pokazali, da imajo ljudje pod stresom skoraj 60 odstotkov več možnosti, da v naslednjih 4 letih zbolijo na srcu ali jih zadane kap.

Izsledki, ki so bili objavljeni v sinočnji številki zdravstvene revije Lancet, kažejo, da imajo ljudje z bolj aktivno amigdalo (del možganov odgovoren za stres), tudi več strdkov v aorti – glavni arteriji med srcem in trebuhom.

V komentarju na raziskavo, prav tako objavljenem v sinočnji številki revije Lancet, Dr. Ilze Bot iz Univerze v Leidnu ugotavlja, da »ti klinični podatki vzpostavljajo povezavo med stresom in boleznimi srca in ožilja ter tako opredeljujejo stres kot resnični dejavnik tveganja za akutne kardiovaskularne sindrome.« To je težava, opaža dr. Bot, saj »vedno več posameznikov dnevno izkuša psihološki stres. /…/ visoke delovne obremenitve, negotovost zaposlitve ali življenje v revščini, vse to so okoliščine, ki lahko povzročijo kronično povečanje stresa, kar lahko privede do kroničnih psihičnih motenj, kot je denimo depresija.«