Raziskava

Hrvati po kajenju marihuane v evropskemu vrhu

D. B./STA
2. 10. 2016, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Hrvaškem je bilo lani med prebivalci pet odstotkov rednih uporabnikov marihuane, medtem ko jih je bilo leta 2011 nekaj manj kot tri odstotke, je pokazala raziskava zagrebškega inštituta za družbene vede. Več kadilcev marihuane je le med prebivalci Francije in Španije - 6,6 odstotka. V Sloveniji je 2,3 odstotka uporabnikov marihuane.

Profimedia

Raziskavo so izvedli v zadnjem lanskem trimesečju na nekaj manj kot 5000 prebivalcih, starih med 15 in 64 let. Prvo tovrstno raziskavo so opravili leta 2011 na pobudo vladnega urada za boj proti zlorabi mamil.

Izidi raziskave kažejo, da se krepi uporaba prepovedanih mamil, kar je posledica večjega odstotka moških na Hrvaškem, ki kadijo marihuano.

Pred petimi leti je nekaj več kot 15 odstotkov vprašanih potrdilo, da so vsaj enkrat kadili marihuano, lani pa je tovrstno početje potrdila skoraj petina anketirancev. Medtem ko moški predstavljajo 12 odstotkov uporabnikov, jih je med ženskami štiri odstotke.

Marihuana in hašiš sta tudi najbolj razširjeni prepovedani mamili med uporabniki. Amfetamine redno uživa 3,5 odstotka vprašanih, ecstasy tri odstotke, kokain 2,7 odstotka, LSD 1,7 odstotka in heroin 0,3 odstotka.

Približno tretjina mladih v starosti med 15 in 34 let je vsaj enkrat zaužila eno od prepovedanih drog.

K povečanju uživanja prispevala dekriminalizacija

Vodja projekta Renata Glavak-Tkalić je ob predstavitvi raziskave prejšnji torek dejala, da sta k povečanju uživanja marihuane prispevali njena dekriminalizacija in javna razprava o legalizaciji marihuane v medicinske namene, ki sta oblikovali bolj pozitivno stališče do njene uporabe in zmanjšanja tveganj zasvojenosti pri njeni redni uporabi.

Opozorili so, da je marihuana na seznamu prepovedanih drog, ker je škodljiva in lahko povzroči zasvojenost.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da v preteklih štirih letih ni bilo večjih sprememb glede uživanja oziroma uporabe tobaka, alkohola in pomirjeval.

Na Hrvaškem je 35 odstotkov kadilcev tobaka, kar pomeni, da je Hrvaška takoj za Grčijo, ki je z 39 odstotki kadilcev država z največ kadilci med državami članicami Evropske unije.

Alkohol je vsaj enkrat v zadnjem mesecu raziskave zaužilo 57 odstotkov vprašanih. Nekaj manj kot odstotek anketirancev pa je priznal, da spijejo pet ali več alkoholnih pijač vsak dan.

Pomirjevala je uporabljalo nekaj več kot 11 odstotkov vprašanih, med njimi je večina žensk.