Potencialne investicije

Cerar na Japonskem tudi o Luki Koper

D. B./STA
2. 10. 2016, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Kjotu srečal z japonskim premierjem Shinzom Abejem, s katerim sta potrdila prijateljske odnose med državama in se zavzela za njihovo nadaljnjo poglobitev zlasti na gospodarskem področju. Strinjala sta se, da bi državi lahko izkoristili potencial za še tesnejše sodelovanje na področju znanosti.

Arhiv Svet24
V lanskem letu je preko Luke Koper sicer iz oz. na Japonsko potovalo okoli 350.000 ton blaga. V uvozni smeri so prevladovali avtomobili, v izvozni pa kontejnerji.

Cerar je v pogovoru z japonskim kolegom izpostavil pomen Luke Koper in izrazil upanje za nadaljnje razvojno naravnano investiranje japonskega gospodarstva in turističnih obiskov v Sloveniji. Abe je dejal, da glede na zadnje gospodarske trende med državama z optimizmom zrejo v prihodnost, kjer je še veliko neizkoriščenega potenciala za nadaljnje sodelovanje, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Slovenski premier je izrazil zadovoljstvo, da bo sredi oktobra Slovenijo obiskala delegacija japonske poslovno-gospodarske zveze Keidanren, kar bo prvič po letu 1997. V delegaciji je predvidenih okoli 30 udeležencev, med njimi predstavniki Mitsubishi Chemicals, Mitsubishi Electrics, Japan Airlines, ANA, Hitachi, Sumitomo Electrics, Sumitomo Corp. Europe, Nippon Express, Sojitz Europe, ITOCHU Hungary in Nomura International.

Cerar bo imel sicer v torek tudi sam srečanje s predstavniki največjih podjetij na Keidanrenu, ki bo priložnost za predstavitev Slovenije kot privlačne destinacije za nove potencialne investicije japonskega gospodarstva.

Slovenski premier je spomnil tudi na veliko vlogo slovenskih znanstvenikih v japonskem pospeševalniku električno nabitih osnovnih delcev KEK v Tsukubi, enem od treh mednarodnih središč za fiziko delcev, ki ga bo obiskal v torek. Pri tem je Slovenija za izgradnjo spektrometra Belle II, namenjenega za poskuse v fiziki osnovnih delcev, ki bo predvidoma zagnan naslednje leto, namenila okoli 1,5 milijona evrov. Gre za projekt japonske vlade v skupni vrednosti okoli 300 milijonov evrov, pri čemer je slovenska raziskovalna skupina 12 fizikov med nosilci projekta.

Cerar je prav tako izrazil zadovoljstvo, da bo še oktobra podpisano slovensko-japonsko partnerstvo na področju energetike med Elesom in japonsko agencijo za nove energetske in industrijske tehnologije Nedo.

Arhiv Svet24
Cerar je ob tej priložnosti japonskega kolega povabil, naj že prihodnje leto, ko bosta državi obeležili 25-letnico diplomatskih odnosov, kot prvi japonski premier obišče Slovenijo.

Premierja tudi o znanosti in tehnologiji

Cerar in Abe sta del pogovorov namenila tudi mednarodnim institucionalnim in varnostnim temam, pri čemer sta se zavzela za spoštovanje mednarodnega prava, tudi pomorskega, in mirno reševanje sporov ter izrazila nasprotovanje vsem oblikam agresije, so navedli v kabinetu predsednika vlade.

Cerar je ob tej priložnosti japonskega kolega povabil, naj že prihodnje leto, ko bosta državi obeležili 25-letnico diplomatskih odnosov, kot prvi japonski premier obišče Slovenijo.

Premierja sta se nato udeležila mednarodnega foruma o znanosti in tehnologiji v družbi (forum STS), kjer sta bila glavna govorca na uvodnem panelu z naslovom Znanost in tehnologija za prihodnost človeštva. Cerar je udeležencem foruma predstavil nekatere najpomembnejše slovenske znanstvene dosežke in poudaril, da potreba po sodelovanju akademikov, znanstvenikov, politikov in poslovnežev pri oblikovanju rešitev v dobro človeštva še nikoli ni bila večja.