Mraz prihaja

Pospravimo balkonsko cvetje

zf
1. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Še nekaj deset let nazaj je bilo popolnoma normalno, da smo vse okenske in balkonske rastline prezimili, spomladi pa smo se lahko že ponašali s svojimi potaknjenci. Zatem je sledilo obdobje, ko se teh ni izplačalo prezimovati, a stara navada se vrača.

splet
Rastlin v času počivanja ne gnojimo in jih le redko zalivamo. Enkrat na mesec bo dovolj, če zalijemo tiste rastline, ki prezimujejo na hladnem.

Balkonsko in okensko cvetje, ki ga nameravamo prezimiti, moramo na to tudi primerno pripraviti. Kaj to pomeni? Najprej ga pred prenosom v prezimovališče dobro očistite. Odstranite poškodovane in nagnite dele, odstranite tudi morebitne cvetove in popke, da rastline ne bodo cvetele v prezimovališču, saj lahko vsak cvetni listič, ki odpade in obleži na listih, povzroči sivo plesen, ta pa povzroča gnitje. Zato je dobro, če boste občutljive rastline poškropili proti sivi plesni in zalili proti korenski gnilobi. Ne bo slabo, če jih boste poškropili še proti škodljivcem, ki lahko rastline napadejo, ko jih prenesete v neogrevane sobe.

Kaj je primerno prezimovališče?

Najprimernejši prostor za prezimovanje rastlin so neogrevane sobe, svetli hodniki in stopnišča ter garaže in kleti z okni. Rastlin v času počivanja ne gnojimo in jih le redko zalivamo. Enkrat na mesec bo dovolj, če zalijemo tiste rastline, ki prezimujejo na hladnem. Tiste, ki potrebujejo toplejše prezimovališče, zalivamo pogosteje, vendar se mora substrat med posameznimi zalivanji povsem osušiti.

Med prezimovanjem sproti odstranjujemo uvele dele rastlin in smo pozorni na bolezni. Pri prevlažnem in prehladnem prezimovališču se pogosto pojavi siva plesen. Tudi škodljivci se lahko naselijo na rastlinah, še posebej rastlinjakov ščitkar in uši. Ob toplih dnevih prezimovališče zračimo.