Pospravljamo

Zaščitite leseno vrtno garnituro

Zoran Franc
24. 9. 2016, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preverite, kako lahko na preprost način poskrbite, da bo vaša lesena vrtna garnitura vedno videti kot nova. S preprostimi triki in primerno shrambo jo boste lahko uporabljali vrsto let.

profimedia
Svojo staro vrtno klop lahko tudi prebarvate. Najprej jo nekoliko pobrusite, nato pa uporabite domišljijo.

Lepo vreme se počasi izteka, prihajajo deževni, sivi in mrzli dnevi. Počasi se bomo poslovili od posedanja na terasi in vrtno garnituro bo treba pripraviti na zimski počitek. Spravilo le okrasnih blazin pa še zdaleč ni dovolj. Če želite, da bo vrtna garnitura kljubovala vremenu, se izognite vremenskih vplivov in se lotite vzdrževanja.

Les je naraven material, ki ga moramo primerno ceniti in negovati, saj lahko v nasprotnem primeru začne precej hitro propadati. Njegova naravna lepota in uporabnost pa med potrošniki še vedno visoko kotirata. Sodobne možnosti obdelave, oblikovanja in zaščite lesa nam omogočajo, da so lesene vrtne garniture obstojne precej dlje kot garniture iz ratana ali plastike. Razkrivamo vam nekaj nasvetov za trajnejšo uporabo.

profimedia
Vrtno garnituro čez zimo primerno skladiščite in zavarujte pred živalmi.

Naravne nevarnosti

Leseno garnituro jeseni očistite in spravite v suh prostor, kjer naj počaka do pomladi, pa tudi poleti bo najbolje, če jo boste imeli pod streho. Kljub zaščitnim premazom oziroma impregnaciji lahko dež les zmehča, ta začne počasi gniti, v razpokah pa se začno razmnoževati glive in plesni. Enake težave povzroča sonce, ki je v prvi vrsti krivo, da se les pod vplivom UV-žarkov razbarva in pobledi. Poleg tega sončni žarki in toplota povzročajo sušenje lesa in razpokanost. Kot tretja nevarnost se pojavljajo organizmi. Lesni črvi si hitro najdejo svoj dom v lesu, ki ni primerno zaščiten, prav tako si svoj dom hitro naredijo ose. Če vrtna garnitura čez zimo ni primerno shranjena, si jo lahko privoščijo tudi glodavci, poleti pa je lahko deležna markiranj mimoidočih psov in mačk.

Zavarujte in pripravite les

profimedia
Preden pospravite vrtno garnituro, preverite vijake ter jih po potrebi tudi naoljite in zategnite.

Če ob pospravljanju garniture ugotovite, da so se v njej zaredili lesni črvi, je najbolje, da uporabite premaz proti lesnim črvom, prav tako bo morda primerno, da uporabite še sredstvo proti plesnim in glivam. Če je les v dobrem stanju, je dovolj, da ga zbrišete zgolj z vlažno krpo, da odstranite prah.

Če je garnitura precej umazana, uporabite močan curek vode in jo nato pustite na soncu, da se popolnoma osuši. Če je treba, garnituro prebarvajte oziroma prelakirajte. Mizo in stole nekoliko pobrusite z brusnim papirjem in nato premažite s premazom za zaščito lesa. Bodite kreativni in izvirni pri lakiranju, prebarvajte svojo staro garnituro v poljubno barvo, na primer belo ali modro, poigrajte se s poslikavami in vdahnite vašemu vrtu nov, svež videz. Ne pozabite poskrbeti za zamenjavo kakšnega vijaka, pri zložljivih stolih in mizah pa naoljite tečaje, da ne bodo škripali in rjaveli.

splet
Les je naravni material, ki ga moramo primerno negovati in skrbeti za njegovo obstojnost.

Želite naravno zaščito lesa?

Če si na vrtu želite čim bolj naraven videz lesa, potem pozabite na lake in barve. Les boste tako najbolje zaščitili z oljem ali čebeljim voskom. Res je, da bo vašo denarnico izbrana odločitev nekoliko bolj osiromašila, vendar ekološka ozaveščenost prinaša svojevrstno zadovoljstvo za najzahtevnejše uporabnike.

Udobno in mehko

Operite tudi blazine za sedenje oziroma po potrebi kupite nove. Tudi tukaj bodite kreativni in se poigrajte z barvami, vsekakor pa naj bodo iz močnega materiala, ki se ne bo začel takoj trgati. Pri izbiri se izogibajte rumeni barvi, ta namreč najbolj privlači žuželke. Teh pa si na pikniku ali pri poležavanju na lesenem ležalniku gotovo pretirano ne želite.

Ne pozabite tudi na namizni prt, saj bo odlično zaščitil mizo pred sončnimi žarki in preprečeval razbarvanost. Ob piknikih izberite plastificiran prt, ki bo les zaščitil tudi pred polito pijačo, voskom vrtnih sveč, maščobo od hrane in podobnim. Vsekakor pa se lotite osvežitve lesene garniture na dan, ko ste dobro razpoloženi, tako bo delo še toliko bolj zabavno.

profimedia
Vrtni garnituri boste dodali piko na i z domiselno izbiro vrtnih blazin. Ne izberite rumenih!