Priprave na zimo

Jesenska vrtna opravila

Zoran Franc
24. 9. 2016, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jesen velja za tisti del leta, ki pridnega pridelovalca na vrtu nagradi z obilico sadja in zelenjave. Gre za čas pospravljanja in skladiščenja pridelkov in pripravo zemlje na zimski počitek.

Dreamstime
Jesen je čas bere in tudi sajenja številnih rastlin.

Poletje se je začelo prevešati v jesen. Dnevi se krajšajo, konec meseca pa bo listje na drevesih že začelo spreminjati barvo, pojavila se bo prva slana. September je čas za sajenje trajnic in zimzelenih rastlin, spomladi cvetočih čebulnic in sejanje trave.

Gnojite jeseni

Optimalna vrednost kislosti tal za rastline je 6,8 pH.

Vse to bo dobro uspevalo v rodovitni vrtni zemlji, ki je bogata z organsko snovjo. Zato je dobro, da pred sajenjem tla pognojite, najbolje z organskimi gnojili. Nekaterim vrstam ustrezajo bolj kisla, spet drugim bolj bazična tla, zato je dobro, da pred nakupom preverite tudi pH-vrednost tal, kamor boste rastline posadili. Nasploh pa naštetim ustrezajo dobro odcedna in ilovnata tla.

Pripravite zemljo

Preden se odločite tla prekopati, jih temeljito očistite plevela, ki kvari videz gred in trajnicam velikokrat jemlje hranljive snovi in vodo. Plevel je še posebej problematičen, če sadimo nizke rastline, saj jih preraste. Tla pripravimo tako, da jih najprej temeljito prekopljemo in nato razrahljamo. Za gnojenje priporočamo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj. Če ugotovite, da so tla preveč težka, dodajte več organskih snovi, izjemoma pa lahko dodate tudi pesek. Če so preveč peščena, jim dodajte več komposta, pomagala bo tudi ilovnata zemlja.

profimedia
Ne pozabite na zelišča, ki so občutljiva na mraz. Če jih želite obvarovati pred pozebo, uporabite pregrinjalo iz filca ali pa jih izkopljite in preselite v hladnejše prostore hiše. Ostala zelišča, ki prezimijo na prostem, porežite in jih še pred prvo zmrzaljo pokrijte z deset centimetrov debelo zastirko iz grobega komposta ali drugega organskega materiala.

Zelenjavni in zeliščni vrt

Tudi na zelenjavnem in zeliščnem vrtu bo, če ste bili pridni, bere zelo bogata. Zelenjavni vrt bo nagradil z zrelo zelenjavo. Fižola in graha nikar ne izpulite, temveč odrežite tik nad zemljo, da v njej ostanejo korenine s koreninskimi gomoljčki, ki bodo zemljo obogatili z dušikom. Solato prekrijte s plastičnim predorom ali s plastičnimi okvirji s pokrovi. Paradižnik z nedozorelimi plodovi odrežite pri tleh in jih obesite na glavo v toplem prostoru, kjer bodo počasi zoreli.

Čas za setev in sajenje

Čas je tudi za setev in sajenje zimske zelenjave, kot so zimska solata, špinača, redkvice in motovilec. Na grede, ki bodo ostale prazne, pa posejte rastline za zeleno gnojenje. Na zeliščnem vrtu je čas, da oberete semena zelišč, ki so dozorela, in jih shranite do pomladi, ko jih boste lahko razsejali. Meto, meliso, sivko, rožmarin, lovor in še nekatere druge lahko naberete in posušite na vetru, da jih boste uporabljali tudi pozimi.

Čas za sajenje dreves, grmov in vrtnic

Jesen je primeren čas tudi za sajenje dreves, grmov, vrtnic in žive meje. V tem času lahko prav tako presajamo grmovnice in sadimo vse spomladanske čebulnice, presajamo in delimo trajnice ter še zadnjič pokosimo trato in jo malo pognojimo, da bo prihodnje leto bujno rasla. Pred začetkom nočne slane premaknemo vse rastline v posodah, ki ne preživijo zime na prostem, v rastlinjak ali na drugo prezimno mesto. V hiši izberemo zanje najhladnejši prostor, v katerem pa naj temperatura ne pade pod ničlo. Ko dalije odcvetijo, jih porežemo, izkopljemo in shranimo čez zimo, spomladi pa jih spet posadimo.

splet
Jesen je primeren čas tudi za sajenje dreves, grmov, vrtnic in žive meje.