NI prenehal rasti

To je najvišji najstnik na svetu

P.R.
24. 9. 2016, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Broc Brown iz ameriškega Michigana je star 19 let in se je uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov kot najvišji najstnik na svetu. Trenutno je visok 2,33 metra, vendar se njegova rast še ni ustavila. Zdravniki so mu diagnosticirali sotosov sindrom.

Arhiv
Broc Brown ima redko bolezen, za katero v povprečju zboli eden na 15 tisoč ljudi.

Glede na to, da se Brocova višina na leto povprečno poveča za 15,2 centimetra, bi se utegnilo zgoditi, da bo prerastel celo najvišjega človeka na svetu, Sultana Kosena, ki je visok 2,48 metra.

Gigantizem

Brocu so pri petih letih zdravniki diagnosticirali sotosov sindrom, ki mu pravijo tudi cerebralni gigantizem. Gre za redko gensko bolezen, za katero sta že ob rojstvu značilni nadpovprečna teža in višina ter hitra rast v prvih letih življenja. Kdor trpi za omenjenim sindromom, ima izrazito velike dlani in stopala ter visoko čelo, mučijo ga tudi težave z vidom, predvsem pa je pogost pojav škiljenja. Človeka s sotosovim sindromom prizadene tudi blag zaostanek v mentalnem, gibalnem in socialnem razvoju.

Arhiv
Družino Brown Brocova velikost precej stane, saj morajo biti vsa oblačila in pohištvo izdelana po meri.

Zdravniki optimistični

Zdravniki so Brocovim staršem dejali, da njihov sin najverjetneje ne bo preživel najstniškega obdobja, vendar se črne napovedi k sreči niso uresničile. Mladenič ima sicer tudi težave z učenjem, srčna obolenja, motnje pozornosti, skrivljeno hrbtenico in zoženo hrbtenjačo. Rodil se je samo z eno ledvico, zato ne more jemati tablet, ki bi jih potreboval zaradi bolečin v hrbtenici. Rešitve za njegove zdravstvene težave žal ni, a kljub temu so zdravniki optimistični in napovedujejo, da bo Broc živel normalno človeško dobo.

Arhiv
Za nasmehom visokega mladeniča se skrivajo velike bolečine zaradi zdravstvenih težav.

Oblačila po meri

Neobičajno visoka rast sicer povzroči tudi številne stroške. Vsa oblačila in obutev, ki jih nosi Broc, morajo biti namreč izdelani po meri. Posebej zanj so morali izdelati tudi posteljo in mizo, kar je družino stalo skoraj 900 evrov.