Ali ste vedeli?

Zakaj petdnevni delavnik?

Marjan Kodelja
24. 9. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

25. Septembra leta 1925 je ameriški izdelovalec avtomobilov Ford svojim delavcem zapovedal petdnevno in štirideseturno tedensko delovno obveznost. Zaradi vpliva podjetja so »idejo« postopoma sprejeli tudi drugi.

wikipedia
»Če bi moj šef vedel, kako neproduktiven sem ob petkih, tudi on ne bi hotel, da sem tu.« James Johnson

A vendarle vse ni šlo gladko, kajti Ford si je nakopal kar nekaj jeze med podjetniki tistega časa. Nekateri med njimi so namreč menili, da preveč prostega časa delavce le spodbuja k še večjemu popivanju. Alkoholizem pa je bil tedaj med delavstvom dokaj velik problem, ki je mnogo kasneje vodil k ameriški prepovedi prodaje alkohola oziroma prohibiciji. Kako ne bi bil? Ljudje so bili od mladih let prisiljeni delati od 14 do 16 ur na dan in šest dni v tednu, zato so mnogi tolažbo iskali v opojni pijači. Drugega veselja jim pač niso dali!

Ford pa tega ni storil zaradi človeškosti, temveč iz poslovne preračunljivosti. Zahtevo osem ur dela, osem ur počitka in osem ur »rekreacije« je pač razumel po svoje. Delavci bodo zaradi več prostega časa potrebovali avto, da se bodo prek vikenda zapeljali na izlet oziroma vsak dan po nakupih. In prav je imel. Lahko bi se reklo, da se je tedaj začela ameriška potrošniška kultura, ki se je kasneje razširila tudi na preostanek sveta!