Zanimivosti

Zakaj se tako bojimo razprodaj na borzah?

Luka Gubo
30. 3. 2016, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko kupujemo na razprodajah v nakupovalnih središčih, nas obdajajo pozitivni občutki, ko so razprodaje na borzah, pa močno negativni. Zakaj ne znamo izkoristi priložnosti na borzah enako kot v trgovinah? O tem vprašanju je poglobljeno razmišljalo že kar nekaj ekonomistov, psihologov in tudi vlagateljev. Preprostega odgovora ni, ima pa večina nekaj skupnih točk.

Finančni trgi
Luka Gubo

Ljudje smo socialna bitja in težko nam je storiti tisto, kar je v nasprotju z množico. V času razprodaj v trgovinah smo še toliko bolj prepričani, da moramo čim prej kupiti nove hlače, ki so zdaj 40 odstotkov ceneje, če vidimo vrsto drugih kupcev, ki si ogledujejo in kupujejo prav te hlače, ki si jih želimo. Množica v nas ojača čustva, saj smo s tem še bolj prepričani o svoji odločitvi – če so te hlače všeč vsem ostalim, potem so pa že kakovostne. Nujno jih potrebujem!

Luka Gubo, kvantitativni analitik v podjetju Finančni trgi, d. o. o., in upravljavec sklada FT Quant. Ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov cilj je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visokemu tveganju prilagojene donose.

Na borzi je logika v času razprodaj obratna. Ko pride do večjih padcev cen, je množica precej bolj pesimistična. Prav zaradi tega pesimizma so cene padle, množica pa meni, da so zdaj te naložbe preveč tvegane, da bi se jih izplačalo kupiti. Čeprav so borze po padcih precej bolj privlačne in ponujajo odlične priložnosti, je zaradi pritiska množice zelo malo takšnih, ki si upajo storiti obratno – kupovati delnice po večjih padcih.

Do prekomernega pesimizma pripelje prevelika izpostavljenost. S tem mislim, da imamo prevelik delež svojih sredstev investiranih na borzi. Warren Buffett, eden najuspešnejših in najbogatejših investitorjev, je v svoji 50-letni karieri dosegel vrhunske rezultate – v povprečju kar 20-odstotne donose na leto. Čeprav je imel ves čas v svojem podjetju Berskhire Hathaway ogromno prostih sredstev prav zato, da je lahko kupoval delnice, ko so bile na razprodaji. In toliko da vas spomnimo – prav Buffett je avtor znanega borznega pregovora, ki se glasi: »Kupuj, ko je vse ostale strah, in prodajaj, ko so vsi ostali pohlepni.«

Če želimo početi prav to in s tem doseči dobre donose na borzi, moramo upoštevati dve stvari – ne ozirajmo se na to, kar počne množica, in imejmo na strani delež prostih sredstev, da ga lahko izkoristimo, ko pride do tovrstnih razprodaj na borzah.

Profimedia
Warren Buffett, investitor: »Kupuj, ko je vse ostale strah, in prodajaj, ko so vsi ostali pohlepni.«