Mestni promet

V Parizu testirajo minibus brez voznika

M.K./STA
24. 9. 2016, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pariške mestne oblasti bodo danes izvedle prvi test samovozečega minibusa. V francoski prestolnici upajo, da bodo visokotehnološka vozila na rednih linijah začela voziti v prihodnjih dveh letih.

Samovozeči minibus EZ10 je že prestal preizkuse na zaprtih progah na Japonskem, v Singapurju in Kaliforniji, na cesti pa je bil že v Helsinkih.

Električni minibus brez voznika EZ10, ki lahko prevaža do 12 ljudi, je že prestal preizkuse na zaprtih progah na Japonskem, v Singapurju in Kaliforniji, na cesti pa je bil že v Helsinkih.

Eden od avtobusov, ki jih proizvaja francosko tehnološko podjetje Easymile, bo danes vozil po posebni progi v Parizu na ulici, sicer namenjeni pešcem, blizu reke Sene. Vozil bo s hitrostjo 25 kilometrov na uro. 

Za pariško javno transportno podjetje RATP je to prvi v vrsti preizkusov. Drugega bodo v francoski prestolnici izvedli še pred koncem leta, ko bo EZ10 vozil med dvema pomembnima vozliščema - železniškima postajama Lyon in Austerlitz.

"Avtonomno vozilo predstavlja priložnost za nove storitve, še posebej na redkeje poseljenih območjih," je v izjavi poudarila prva dama RATP Elisabeth Borne.

Pariz sicer ni edino francosko mesto, ki preizkuša minibuse brez voznika. Lyon je svoj prvi tak test že izvedel ta mesec.