Koristen dodatek

Ne zavrzite listja z vrta

pr
25. 9. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jesen nas poleg plodov bogato obdari tudi s pisanim listjem. Ne glejmo nanj več kot na nadlogo, ki predstavlja le dodatno delo z grabljenjem, ampak kot na koristen dodatek za naše gredice. Vendar pa ima listje različnih drevesnih vrst različne lastnosti tako pri razkrajanju kot pri učinkovinah.

Profimedia
Odpadlo listje v kotu vrta nagrabimo na poseben kup, ki se bo do prihodnje jeseni spremenil v listavko, izvrsten dodatek prsti.

Kompostiranje

Arhiv
Listje kompostirajmo v manjših količinah in jih dobro premešajmo s pokošeno travo ali ovenelimi cvetovi.

Listi bukve in lovorikovca ter iglice iglavcev se težje razgrajujejo. Kompostirajmo jih v manjših količinah, pri čemer jih moramo dobro premešati s pokošeno travo ali ovenelimi cvetovi. Slednje so namreč lažje razgradljive snovi. Pri kompostiranju listja pazimo tudi na to, da odstranimo vse obolele liste, ki so lahko posledica rastlinskih boleznih.

Suho listje

Vrtnice nam bodo hvaležne, če jih bomo obsuli s suhim listjem. Pred tem moramo s tal odstraniti vse njihovo odpadlo listje, v katerem so morda zametki kakšne glivične bolezni, ki bi se z listjem lahko prenesla v prihodnjo pomlad. Tam, kjer sivka slabo prenaša zimski mraz in jo težko obdržimo, jo prav tako obsujemo z listjem.

Profimedia
Morda bo v kupu listja našel zatočišče pred mrazom tudi mali vrtni pomočnik – boter jež.

Z odpadlim listjem lahko prekrijemo tudi izpraznjene zelenjavne gredice, da se ognemo zaplevljenju, ohranimo rahlo prst in preprečimo erozijo. Listje na gredicah obtežimo z vejami iglavcev ali stebli trajnic, ki smo jih porezali. Preostalo listje, ki ga ne bomo porabili za zaščito rastlin, kompostiramo. Če je listja preveč, ga nekje v kotu vrta nagrabimo na poseben kup, ki se bo do prihodnje jeseni spremenil v listavko, izvrsten dodatek prsti. Kup obložimo z vejami ali kartonom. Kam pa z iglicami? Tudi slednje lahko uporabimo za obsipanje. Koristile bodo rododendronom, azalejam in hortenzijam.

Neprimerno listje

Vse listje pa le ni primerno za kompostiranje. Listje hrasta, oreha in kostanja vsebuje veliko tanina, ki zelo upočasni njegovo razgradnjo. Zato moramo listje pod temi drevesi vestno pograbiti, ker se tanin iz njega luži v zemljo, kar neugodno vpliva na rast rastlin okoli njih.

Arhiv
Orehovo listje vsebuje veliko tanina, ki luži zemljo, zato ga moramo odstraniti.

Ostanki na vejah

Dobro je, da v prihodnjih hladnih dneh, ko bomo pospravljali vrt in sadovnjak ter ju pripravljali na zimski počitek, z vej sadnega drevja odstranimo suho listje in plodove, saj se v njih najbrž zadržujejo škodljivci. Takšne liste in plodove zažgemo.

Ideja za ustvarjanje z listjem

Listje lahko otroci prilepijo na papir v najrazličnejših vzorcih ali obliki živali, lahko pa ga tudi namočijo v barvo in odtisnejo vzorce ter tako ustvarijo enkratne umetnije.