Dilema pri umivanju

Se raje prhate ali kopate?

zf
25. 9. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tudi majhno kopalnico lahko spremenite v čudovit, sproščujoč prostor za užitek in urejanje. Razmislite le, kaj je tisto, česar si zares želite, in kaj boste uporabljali večino časa.

dk
Kopalnica s pravilno izbiro kadi ali kabine za prhanje lahko postane tudi tempelj, v katerem boste uživali.

Kabina za prhanje v kopalnici zagotovo zasede manj prostora in je primerna za vse kopalnice, tako velike kot tudi majhne. Prav tako je bolj praktična, saj porabimo manj vode kot pri kopanju. Če torej res ne uživate v kopeli, bo kabina za prhanje prava izbira. S prhanjem porabite tudi manj vode kot s kopanjem, kar je z ekonomskega vidika še dodatna prednost. Prav tako prihranite tudi nekaj časa, saj velja prhanje za hitro in preprosto opravilo, po zadnjih raziskavah namreč Evropejci zanj porabimo med pet in deset minut.

Vam je ljubše kopanje ali prhanje?

Glavno vprašanje, na katero si morate odgovoriti, ko se odločate za izbiro kopalnice, in ali boste imeli v njej kad ali tuš. Najbolje sicer je, da kar oboje. 

Lažja dostopnost

Kabine za prhanje so predvsem prednost za starejše in invalide, kar pa je treba upoštevati tudi pri ureditvi kopalnice. Lažje je prirediti dostop, saj obstaja možnost postavitve kabine neposredno na tla, vstopanje vanjo in izstopanje iz nje pa je posledično popolnoma neovirano. Sami si lahko odmerite tudi njeno velikost in k tisti z več prostora dodate tudi stolček ali klop, oprijemala in polico za kozmetične izdelke.

Možnosti, med katerimi lahko izbirate

Možnosti izvedb za postavitev kabine za prhanje je kar nekaj. Kotna izvedba je lahko polkrožna, kvadratna ali pravokotna, postavimo jo lahko kot stensko izvedbo po celotni krajši steni kopalnice ali kot del daljše stene, na voljo pa je tudi krožna izvedba, primerna za velike sodobne kopalnice. Sodobne prhe omogočajo tudi uporabo savne, aromaterapije, kromoterapije in z različnimi načini pršenja tudi vodno masažo.

Kadi so danes večfunkcionalne

Kabine za prhanje in kadi so danes oblikovane tako za velike kot tudi za majhne prostore. Izberite tisto, kar zares potrebujete.

V kasi se ne samo kopamo, ampak tudi prhamo. Na voljo imamo tako hitro osvežitev v vročem poletju ali prijetno uživanje v sproščujoči kopeli v mrzli zimi. Kadi so podobno kot kabine za prhanje prirejene za majhne kopalnice, in tako ne zavzamejo veliko prostora, izbirate jih lahko tudi v različnih izvedbah. Običajno so takšne kadi ovalne ali okrogle oblike, vendar tudi pravokotna prihrani nekaj dragocenega prostora. Vgradne kotne kadi so idealne tudi za mansardne kopalnice.

Kadi v prostor vnašajo eleganco

Kad v vaši kopalnici lahko deluje zelo elegantno, morda v določenih segmentih celo luksuzno, če jo opremite z nekaj dekorativnega materiala, dišečimi svečami, potpuriji in podobnim. Izbirate lahko tudi med lesenimi in kamnitimi kadmi, kar bo vaš prostor še bolj popestrilo, jih vgradite na sredino prostora ali pa si omislite samostoječe. Z masažno kadjo si lahko doma ustvarite svoj velnes, v katerem lahko uživate, kadar vam je ljubo. Cene slednjih pa so postale dostopne tudi povprečnemu potrošniku.

Različni dodatki za kadi

Za to, da se boste v svoji kadi počutili res udobno, so vam na voljo številni dodatki. Izbirate lahko med blazinami, s katerimi si podpremo glavo ali vrat, poličko, ki omogoča, da imate vse stvari na dosegu roke, steklena stena bo preprečila polivanje vode iz kadi, uporabite pa lahko tudi barvna svetila, s katerimi si privoščite kromoterapijo.