Znanost

Led na Grenlandiji se tali hitreje, kot so domnevali

ud
24. 9. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Močno nestabilna ledena odeja Grenlandije se tali za več kot sedem odstotkov hitreje, kot so znanstveniki domnevali do zdaj.

wikipedia

To so sporočili po tem, ko so pod Zemljino skorjo odkrili vročo točko, odgovorno za hitrejše taljenje. Grenlandija je med letoma 2003 in 2013 izgubila 2700 milijard ton ledu.

Pod Zemljino skorjo so odkrili vročo točko.

Znanstveniki so doslej domnevali, da je ta otok v severnem Atlantskem oceanu v desetih letih izgubil 2500 milijard ton ledu. Izsledki tako kažejo, da se tam na leto stali 20 milijonov ton ledu več od predvidevanj. Študija povečuje zaskrbljenost zaradi vpliva taljenja ledu na dvig gladine svetovnih oceanov. Ledena gmota Grenlandije je namreč druga največja na svetu.

Vodja študije Michael Bevis, profesor znanosti o svetu na univerzi v Ohiu, je sicer razliko v dejanskem taljenju ocenil za »precej zmeren popravek«. »Naših domnev o skupni izgubi mase ledu na celotni Grenlandiji ne spremeni v tako veliki meri,« je poudaril. A to pomeni precejšnjo spremembo v njihovem razumevanju, kje točno se je stalilo največ ledu.