Ali ste vedeli?

Od kod se je vzel »mayday«

Marjan Kodelja
20. 9. 2016, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Leta 1923 so radijskega operaterja na londonskem letališču Crydon, Fredericka Stanleyja Mockforda, prosili, naj si izmisli besedo, ki bo jasno in nedvoumno pomenila, da je letalo ali ladja v težavah.

Ko smo se na dolge razdalje še pogovarjali s pikicami in črticami morsejeve abecede, je bil kot klic za pomoč uveljavljen poziv SOS. Z iznajdbo govorne radijske komunikacije pa ta ni bil več primeren, potrebovali so njegovo »besedno« sopomenko. Za angleško govoreči svet najbolj očitna beseda »help« (pomoč) ni bila primerna, kajti prevečkrat jo uporabijo v čisto običajnih pogovorih.

Mockford se je v tistem času največkrat pogovarjal s piloti, ki so leteli na ali s pariškega letališča Le Bourget. Zato je razmišljal dvojezično, angleško in francosko, in se končno domislil unikatne besede »mayday«. Angleški zapis besede s francoskim naglasom »m’aider« je namreč podoben izrazu »pomagaj mi«. Kakorkoli že, štiri leta pozneje je bila beseda uradno sprejeta kot glasovni znak za res velike težave. Da pa ne bi prišlo do napačne interpretacije zaradi morebitnih motenj v radijski povezavi, je treba besedo izreči trikrat zapored.