Tehnologija

Ko bo »hiša« delala namesto nas

Marjan Kodelja
18. 9. 2016, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bill Gates si je pametno hišo zgradil pred prelomom tisočletja. Stala ga je šestdeset dolarskih milijončkov, pa še vso pamet Microsofta je imel na voljo.

Celoviti pametni dom, ki bo vključeval tudi do 500 povezanih naprav, naj ne bi bil realnost pred letom 2022.

Izdelovalci naprav zabavne elektronike in gospodinjskih naprav ter cela četica zagonskih podjetij ponujajo »tehnološko« izpopolnjene naprave, vendar so te kot osamelci sredi puščave. Ker se naprava enega izdelovalca ne zna pogovarjati z napravo drugega, to v luči uporabnika pomeni, da (še) nimajo prave uporabniške vrednosti. Vsaj tolikšne ne, da bi veliko kupcev prepričali o nakupih pametnih naprav. Bolj nazorno lahko problem orišemo takole ... Morda nas na prvi pogled celo prepriča pametni hladilnik z aplikacijo za pametni telefon in kamero za vpogled v notranjost, a kaj ko drugega kot gledanja vanj hladilnik (še) ne zna. Funkcija, ki se nam zdi zaradi prvega vtisa in radovednosti navdušujoča, se pri uporabi izkaže bolj kot ne za dokaj nekoristno.

Uporabniki zunaj enačbe

Izdelovalci so oblikovali povezane naprave tako, da so zanimive na razstavnih prizoriščih, da se lepo bere prospekt o njih, dejansko pa osredotočenost na uporabnika, česar si ta želi, ni bila njihova prednostna naloga. Saj ne pričakujejo velike prodaje, gre bolj za ustvarjanje ugleda, da nekaj lahko izdelajo. Do nedavnega si tudi niso belili las z drugo pomembno stvarjo. Kako zapleteno stvar, kar pametna in povezana naprava v svojem bistvu je, poenostaviti. V poskušanju razumevanja uporabnika in skrbi, da se mu uporaba naprave čim bolj približa, leži razlog, da so termostati Nest uspeli. Niso bili prvi takšni termostati, zagotovo ne tudi zadnji, so le prvi naredili to, kar je leta 2007 z iphonom storil Apple.

Pametne sijalke so največkrat prvi primer pametne naprave, s katero se srečamo. Pametni televizorji so povezani v internet, a ne zato, da bi vohunili za nami, temveč da nam je na voljo čim več vsebin.

Google in Apple

Drugače povedano, podjetja se morajo združiti (in se že združujejo) ter skupaj spisati pravila, ki se jih bodo vsi potem tudi držali, da bodo omogočila, da se bodo naprave brezžično »pogovarjale« med seboj, tudi če ne bodo vse istega izdelovalca, prek omrežij Wi-Fi, bluetooth, z-wave, zigbee … Oblikovati morajo neki enoviti ekosistem naprav pametnega doma. In kje sta tu Apple in Google? Ne daleč. Apple je v operacijski sistem vključil okvir HomeKit, ki so ga že sprejeli nekateri izdelovalci pametnih naprav, Google pa je po nakupu pametnega termostata Nest tega spremenil v centralno napravo, prek katere so v prostoru priključene naprave pametnega doma drugih izdelovalcev. Pri čemer niso mišljene le velike naprave, temveč tudi manjši elementi, kot so pametne sijalke, motorji žaluzij in podobno.

Prihodnost pametnega doma

Kakšna bo po vsem tem prihodnost doma? Strogo tehnično gledano smo sposobni na internet povezati vse, škriplje na področju »kaj potem«. Izdelovalci pametnih naprav za prihodnost obljubljajo veliko. Tako imenovano ambientalno inteligenco, ki bo imela neodvisno sposobnost sprejemanja odločitev. Kot je primer, da nam bo pametna kuhinja zjutraj pripravila zdrav zajtrk, ker ve, da smo pred spanjem pojedli nekaj manj zdravega.

Na to čakamo. Da se bodo pametne naprave pogovarjale med seboj in bodo sposobne v vsakem trenutku podati predlog. Odločali pa se bomo še vedno sami, a bolj kot ne z »da« ali »ne«. Do takrat pa si lahko poenostavimo življenje, tako da postopoma avtomatiziramo posamezne funkcije doma.