Znanost

Dojenčke lahko po novem ustvarimo iz kožnih celic

ud
18. 9. 2016, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znanstveniki so iznašli nov način ustvarjanja življenja. Namenjen je predvsem moškim, saj za stvaritev otroka ni treba imeti ženskega jajčeca.

Pinterest
Če bi lahko vzeli kožne celice in iz njih naredili zarodke, bi bilo to po Perryjevem mnenju koristno za vse.

Prav vsako celico človeškega telesa lahko oplodimo s spremo. 

Način reproduciranja so odkrili med eksperimentom na univerzi v Bathu. Tam sodelujejo v raziskavi, s katero želijo ustvariti tri generacije miši s pomočjo sperme in kožnih celic odraslih samcev. Do zdaj smo mislili, da lahko otroka naredimo samo tako, da kombiniramo spermo z ženskim jajčecem, vendar zdaj kaže, da lahko vsako celico človeškega telesa oplodimo s spermo. 

Dr. Tony Perry:

»Do zdaj smo mislili, da je samo jajčece zmožno reprogramirati spermo in dovoliti zarodku, da se razvija in raste.« 

Komentar

»Do zdaj smo mislili, da je samo jajčece zmožno reprogramirati spermo in dovoliti zarodku, da se razvija in raste,« je dejal dr. Tony Perry. »Naše delo to dogmo izpodbija. V njo verjamejo že od takrat, ko so prvič raziskovali jajčeca sesalcev. To je bilo že okoli leta 1827. Potem so čez 50 let opazovali oploditev jajčeca in dejali, da lahko le jajčece, ki je oplojeno s spermo, povzroči rojstvo,« je povedal. 

Koristno

»Mi pa govorimo o različnih načinih, kako lahko naredimo zarodek. Predstavljajte si, da bi lahko vzeli kožne celice in iz njih naredili zarodke. To bi bilo koristno za vse,« je dodal.