Veliki hadronski trkalnik

Ugotovili prisotnost neznanega delca

ud
11. 7. 2016, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ekipa, ki upravlja veliki hadronski trkalnik v Cernu, je na robu neverjetno velikega odkritja. Po dolgem iskanju Higgsovega bozona imajo znanstveniki pred seboj nov cilj. V podatkih so zaznali odstopanje, ki bi lahko nakazovalo na nov delec. Tako so se že podali na lov za njim.

wikipedia
Pospeševalnik delcev so nastavili na višje nivoje energije in intenzivnosti.

V prizadevanju, da bi razvozlali vse skrivnosti vesolja, svetovno znani pospeševalnik delcev nastavljajo na vedno višje nivoje energije in intenzivnosti. Tako so najnovejši rezultati njihovih eksperimentov začeli kazati nekakšen »udarec« v podatkih.

NEVERJETNO

Ta namiguje na to, da je bilo med več milijardami delcev v zadnjih 12 mesecih več fotonov, kot so pričakovali. Čeprav je še prezgodaj karkoli namigovati, obstaja možnost, da ti rezultati dejansko kažejo na prisotnost neznanega delca, ki je šestkrat bolj masiven od Higgsovega bozona.

KOMENTAR

»Potrebujemo več podatkov, da bi lahko potrdili to teorijo. Do takrat pa moramo biti zelo previdni,« je dejal profesor Stefan Söldner-Rembold. »Velik razlog, zakaj so ljudje navdušeni nad tem 'udarcem', je, da je bil v obeh eksperimentih opažen v približno istem času,« je dodal.

Nove informacije o potencialnem novem delcu bodo verjetno prišle na dan v prihodnjih nekaj tednih. Lahko smo zelo vznemirjeni glede tega, saj nam bodo rezultati pomagali pri razvozlavanju vesolja, ki za zdaj ostaja dokaj misteriozno. Na številna vprašanja znanstveniki še danes ne znajo odgovoriti.

Naj opomnimo, da je iskanje Higgsovega bozona potekalo kar nekaj let, preden so ta »božji delec« odkrili. Z njim pa so potrdili ogromno teorij.