Brezžične slušalke

Niso hrabri, temveč preračunljivi

Marjan Kodelja
18. 9. 2016, 13.10
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 07.48
Deli članek:

Steve Jobs se obrača v grobu, ko njegovi nasledniki počnejo, česar on ni želel. Glede brezžičnih slušalk je imel jasno stališče: »Res želite še eno napravo na baterije?«

Prednost slušalk je gladko povezovanje z vsemi Applovimi napravami.

Ta prave brezžične slušalke, tako rekoč ušesni čepki, niso nobena novost več, saj smo jih na sejmu v Berlinu videli cel kup. Nekatere poleg predvajanja zvoka še merijo srčni utrip ali pa vsaj štejejo korake, so dokaj drage in imajo težave s trajanjem baterij. Tem nevšečnostim se tudi Apple ni mogel izogniti, in če smo odkriti, s »paličico«, štrlečo iz ušesa, so malone smešne. Kajpada to Applovih lojalistov ne bo odvrnilo.

Glede vtičnika so mnenja deljena

Applova odločitev o odpravi avdio vtičnika nima zveze s hrabrostjo, temveč z golo preračunljivostjo. 

Da Apple vseeno ni tako zelo pogumen, kot sam sebe ocenjuje, kaže tudi dodatek, natančneje digitalno-analogni pretvornik, dodan vsakemu novemu modelu iphona, ki še naprej omogoča uporabo običajnih slušalk. Če bi bil gotov, da je uporabnikom res čisto vseeno, tega ne bi dal brezplačno, temveč bi ga mastno računal. Kljub temu pa je pričakovati, da bo postopoma vse več uporabnikov poseglo po slušalkah Airpod.

Brez asistentke Siri manj uporabne

Slušalke Airpod brez davka onstran luže stanejo 159 dolarjev.

Tehnično gledano so airpodi »čisto« običajne bluetooth slušalke, ki se znajo povezati z vsako napravo, ki podpira ta vmesnik. Zaradi svojega čipa W1 pa najbolje delujejo z Applovimi napravami. Predvsem se preprosteje, hitreje in brez težav povezujejo z želeno napravo, pod pogojem, da na njej teče najnovejša različica operacijskega sistema. Nimajo pa nikakršnega gumba pa upravljanje, razen manjše, na dotik občutljive površine, z dotikom katere zaženemo digitalno pomočnico Siri. Zanjo pa vemo, da ne razume slovenščine, zato je polna izraba možnosti slušalk pri nas vprašljiva.