Mobilna telefonija

Kolikor doma, skoraj toliko tudi v tujini!

Marjan Kodelja
11. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stroškov mobilnega gostovanja v Evropski uniji čez slabo leto ne bo več. Komisija pa je objavila smernice tako imenovane pravične uporabe, ki niso ravno po željah operaterjev.

Profimedia
Po mnenju komisije predlog pravične rabe pokriva vse potrebe državljanov članic za turistična potovanja in poslovne namene.

Sredi junija naslednje leto bo evropski telekomunikacijski trg enoten. Po letih nižanja cen gostovanja bo ta dodaten strošek ukinjen, kar pomeni, da bodo operaterji po prvih ocenah v povprečju izgubili med pet in šest odstotkov prihodka. Imeli pa bodo možnost preprečiti neljubo »znajdi se« naročniško razmerje, ko bi na primer uporabnik postal naročnik cenenega operaterja v tujini, nato pa njegove cene in ugodnosti koristil doma, čeprav bi bil dejansko ves čas gostujoči!

Zaradi različnih cen mobilnih storitvev v državah članicah operaterje najbolj skrbi, da bi naročniki migrirali na cenene pakete tujih operaterjev.

Omejitve bodo časovne

Čeravno so operaterji zahtevali krajše čase, bo lahko uporabnik v kosu gostoval v tujem omrežju do 30 dni oziroma 90 dni v celem letu, v to skupno kvoto pa se ne štejejo dnevni »izleti« v tujino. Da ne bi bili oškodovani ljudje, ki se dnevno vozijo na delo v tujino, vendar bo to veljalo le, če bodo vsak dan poleg tujega omrežja priključeni tudi v domačega.

Kazni za nepoštene uporabnike

Razumljivo povedano, konec plačevanja gostovanja pomeni, da bo uporabnik v tujini imel na voljo vse količine svojega paketa oziroma cene, ki veljajo v domačem omrežju. Je pa še ena omejitev za preprečevanje morebitnih zlorab. Poraba v tujini pri paketih z neomejeno porabo mora biti znotraj količin, ki jih uporabniki v povprečju porabijo doma. Če bo operater zaznal zlorabo, bo moral uporabnika najprej opozoriti, nato pa ga bo lahko kaznoval. S pribitki do štiri cente na minuto pogovora, največ en cent na SMS in 0,85 centa na megabajt prenesenih podatkov.