Skrite kalorije v kavi

Gre za kalorično bombo?

pr
25. 9. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Brez kave si večina sploh ne predstavlja jutranjih obredov. A bolj kot jutranja kava so lahko problematične tiste, ki jih spijemo čez dan. Vse je sicer odvisno od našega okusa in tega, kakšno kavo imamo radi. Nekatere različice so namreč prave kalorijske bombe.

Profimedia
Priljubljena bela kava vsebuje pet gramov maščob in okoli 100 kalorij.

Črna kava

Začnimo z ničle oziroma pri nič gramih maščob in nič kalorijah. S tem se namreč lahko pohvali navadna črna kava brez vsega. Tisti, ki pazite na linijo, si privoščite tako turško kot espreso. A pozor! Že ena sama žlička sladkorja kavo obteži z 20 kalorijami.

Če se boste odpovedali smetani in kakavu pri kapučinu, boste prihranili kar 200 kalorij.

Bela kava

Ena od najpogosteje postreženih različic kav vsebuje pet gramov maščob in okoli 100 kalorij. Vse to se skriva v mleku, saj ga za eno skodelico bele kave potrebujemo kar 150 mililitrov. Zato posezite raje po nemastnem mleku, ki vsebuje 63 kalorij in le en gram maščob.

Kapučino s smetano

Spenjeno mleko, smetana in kakav – nebeško dobra kombinacija, žal pa precej pregrešna. Kapučino s smetano »čez palec« vsebuje 24 gramov maščob in 230 kalorij. Če se boste odpovedali smetani in kakavu, boste prihranili kar 200 kalorij.

Irska kava

Vroča kava z dodatkom viskija je pravi praznik za okušalne brbončice, vendar kalorična bomba. Vsebuje jih kar 240 in 13 gramov maščob. Če jo pripravite z nemastno smetano, boste prihranili 40 odstotkov kalorij.

Ledena kava

Številke vas verjetno ne bodo presenetile: ledena kava vsebuje 40 gramov maščob in 470 kalorij. Če se boste odpovedali sladoledu, ki ga vsebuje, in ga nadomestili z ledom, boste zaužili zgolj 50 kalorij.