Blokada volišča

Incident na referendumu v Republiki srbski

S.R./STA
25. 9. 2016, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Republiki srbski, kjer danes poteka sporni referendum o dnevu Republike srbske, je na enem od volišč prišlo do incidenta. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je skupina prebivalcev v Kuli blokirala volišče, na kraj pa je prispela policija.

STA

V Kuli je večinsko prebivalstvo bošnjaško, dodaja Tanjug. Na referendumu glasujejo o tem, ali podpirajo, da dan Republike srbske ostane 9. januar.

Zanj se je predsednik Republike srbske Milorad Dodik odločil potem, ko je ustavno sodišče BiH lani razsodilo, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker gre za spomin na datum, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", kar je privedlo do vojne. S tem kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Mednarodna skupnost, točneje Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), v katerem so tudi ZDA, je Banja Luko opozorila, da bi referendum predstavljal kršitev daytonskega sporazuma in postavil pod vprašaj spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni. Mnogi opozarjajo, da gre pri današnjem glasovanju za pripravljanje terena na referendum o odcepitvi in da bo referendum destabiliziral tako BiH kot regijo.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri.