Filmski festival

Kitajski film zmagovalec v San Sebastianu

S.R./STA
25. 9. 2016, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na zaključku mednarodnega filmskega festivala v španskem San Sebastianu je v soboto zvečer slavil kitajski film z naslovom Jaz nisem Madame Bovary.

facebook

Nagrado zlata školjka je prejela filmska zgodba o lastnici lokala in njenem soprogu, vozniku tovornjaka, ki želita pretentati sistem, da bi prišla do počitniškega stanovanja.

Njun načrt vključuje ločitev in tako pravico do še enega stanovanja. Zgodba se nato zaplete, saj ona ne ve, da ima zdaj njen že bivši soprog tudi ljubico, s katero se preprosto vseli v novo stanovanje. Kitajski režiser Feng Xiaogang v filmu preigrava satiro, humor in absurd.

V glavni ženski vlogi je nastopila trenutno najbolj znana kitajska igralka Fan Bingbing, ki je s filmoma Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti in Iron Man 3 uspela tudi v Hollywoodu. S svojo igro v filmu Jaz nisem Madame Bovary je prepričala žirijo v San Sebastianu, ki ji je dodelila srebrno školjko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nagrado za najboljšo moško vlogo je prejel Eduard Fernandez za upodobitev vohuna Francisca Paese v filmu Mož s tisoč obrazi. Na festivalu so med drugimi podelili tudi nagrado za najboljšo režijo. Slavil je južnokorejski režiser Hong Sang-soo s filmom, ki ima angleški naslov Yourself and yours in na mestoma zabaven način govori o zapletenih odnosih med moškimi in ženskami.

Festival v San Sebastianu je prvič potekal leta 1953 in je bil v začetnih letih posvečen zgolj španskemu filmu, nato pa se je uveljavil kot ena najpomembnejših mednarodnih filmskih prireditev na svetu.