BOGASTVO

Trtni listi so vir antioksidantov

Zoran Franc / Novice Svet24
27. 5. 2018, 13.02
Deli članek:

Narava nas od pomladi pa vse do jeseni res bogato nagrajuje in velikokrat sploh ne vemo, kaj vse nam ponuja. A ste vedeli, da so listi vinske trte izjemno zdravilni in uporabni v kulinariki? Preverite in preizkusite recepte.

Dreamstime
Okusne za grizljanje so tudi grozdne vitice.

Če ste že kdaj obiskali Grčijo, vam podatek ne bo nov, saj so listi vinske trte v grški kulinariki specialiteta. A priprava teh odličnih grških specialitet od vas ne bo zahtevala posebnega truda, saj jih lahko z le nekaj spretnosti pripravite sami. Še preden vam razkrijemo recepte, bi vam radi povedali tudi, kako bogati so listi s številnimi hranili in kateri so blagodejni vplivi na naše zdravje.

Naravni antioksidanti in protimikrobni učinek

Če ste vedeli, da je grozdje odličen vir antioksidantov, vas verjetno dejstvo, da so ti tudi v listih vinske trte, ne bo presenetilo. Strokovnjaki trdijo, da imajo listi največ antioksidantov septembra. V njih najdemo fenole, flavonoide in stilbene, imajo pa tudi tudi protimikrobne lastnosti. Izvlečki iz listov zavirajo razrast bakterij, kot so E. coli, salmonela, zlati stafilokok in številne druge. V listih najdemo tudi veliko mineralov, med katerimi izstopata magnezij in kalcij.

Iz pepela posušenih in nato sežganih listov lahko naredimo dezinfekcijsko čistilno sredstvo, s katerim obložimo odprte ture, izpuščaje in nečisto kožo.

Prva pomoč pri krčnih žilah

Izvleček listov iz sort rdečega grozdja je izjemno koristen tudi za ljudi s krčnimi žilami in kroničnim venskim popuščanjem. Uživanje izvlečka izboljša prekrvavitev, nasičenost krvi s kisikom in zmanjšuje zatekanje nog. Rešitev je obetavna predvsem v zgodnjih fazah.

Odlične sredozemske jedi

Hrana, ki jo boste jedli pri naših južnih sosedih, predvsem pa v Grčiji, bo zagotovo vsebovala tudi liste vinske trte. Sploh pri zvitkih, ki jih Grki ponujajo kot predjed ali glavno jed, so listi vinske trte pa tudi fige in ohrovta pogosti. Priprava ni zahtevna, saj liste le previdno odrežete, splaknete pod vodo in blanširate. Tako pripravljeni so na voljo za različne nadeve. Seveda pa lahko v bolje založenih trgovinah povprašate tudi po listih vinske trte v slanici, ki imajo še nekoliko izdatnejši okus.