BIOKEMIČNA SPOROČILA

Vadba, ki bo uravnala pet hormonov v telesu

R.T. / Revija Bodi zdrava
26. 5. 2018, 17.37
Deli članek:

Hormoni so najpomembnejši signalni sistem telesa. Lahko si jih predstavljate kot majhne policiste, ki urejajo promet: usmerjajo biokemična sporočila, ki nadzorujejo spanje, metabolizem, libido, plodnost.

Profimedia
Telovadba je za ženske in uravnavanje estrogena ključnega pomena.

Strokovnjaki omenjajo zlasti pet hormonov, na katere ima gibanje velik vpliv. To so irisin, estrogen, testosteron, človeški rastni hormon in kortizol. Če z zadostno mero telesne aktivnosti izboljšate njihov pretok po telesu, si boste tlakovali pot do bolj zdravega, zadovoljnega in srečnega življenja.

IRISIN

Gibanje spodbuja izločanje testosterona. Zdrava količina testosterona pomaga pri vzdrževanju spolnega libida, rasti mišic in zmanjšanju odvečne telesne maščobe.

Funkcija: irisinu pravijo tudi telovadni hormon. Zadnje raziskave kažejo, da je zelo pomemben pri boju z maščobo, saj jo uničuje na dva načina: najprej aktivira gene, ki preoblikujejo slabo, belo maščobo v dobro, rjavo, poleg tega uravnava matične celice, da se namesto v skladišče masti spreminjajo v celice za gradnjo kosti. Dodatno varuje tudi možganske celice pred poškodbami in staranjem.
Kako nanj vpliva telovadba: znojenje pospeši izločanje irisina. Že kratkotrajna zmerna telovadba dvigne količino hormona za 12 odstotkov. Strokovnjaki drugače menijo, da je njegovo količino v telesu najlažje povečate tako, da se postite 18 ur, čemur naj sledi trening z dviganjem uteži.

ESTROGEN

Funkcija: estrogen je najpomembnejši ženski spolni hormon, ki igra pomembno vlogo pri razvoju zunanjih ženskih znakov, kot so prsi, menstrualni ciklus, razmnoževanje. Vpliva tudi na zdravje kosti in holesterol.
Kako nanj vpliva telovadba: ženske potrebujemo estrogen, vendar je lahko v prevelikih količinah škodljiv, povzroča namreč raka na dojkah. In večina žensk ima povečano količino estrogena zaradi sodobnega načina življenja, zlasti pesticidov v hrani. »Ženske po 35. letu starosti razvijejo dominanco estrogena. Telovadba pa pomaga to obrniti, s čimer se zmanjša tudi tveganje za raka dojk v predmenopavznem obdobju. Istočasno telovadba zmanjša smrtnost zaradi omenjenega raka,« pojasnjujejo zdravniki.

TESTOSTERON

Zaradi občutkov jeze, stresa, napetosti in drugih občutkov, pogostih v vsakdanjem življenju, je v telesu večino časa povečana količina kortizola, zaradi česar narašča tudi količina maščobe okoli trebuha.  

Funkcija: testosteron je moški spolni hormon, ki se izloča tudi v ženskem telesu, le da v manjših količinah. Igra pomembno vlogo pri rasti mišic in je odgovoren za popravilo mišičnih beljakovin, ki jih poškoduje preveč intenzivna telovadba.

ČLOVEŠKI RASTNI HORMON (HGH)

Funkcija: HGH ima več vlog v osnovnih telesnih funkcijah, med drugim prispeva k čvrstosti kosti in mišic, njegova najpomembnejša dejavnost pa je sposobnost uravnavanja presnove maščob.
Kako nanj vpliva telovadba: telo izloča HGH periodično, zlasti med spanjem, vendar nekatere vrste telovadbe spodbujajo nastajanje in izločanje tega hormona. Najboljša je visoko intenzivna vadba z uporom (uteži) in eksplozivni gibi (takšni, ki vas v zelo kratkem času pustijo brez sape), manj pa vadba, ki poudarja vzdržljivost (tek na dolge razdalje).

KORTIZOL

Funkcija: verjetno ste že slišali, da je kortizol stresni hormon. Pomemben je pri procesih, ki se zgodijo kot odziv na napetosti, kot so strah, jeza, zaskrbljenost. Kako nanj vpliva telovadba: raziskave kažejo, da vadba z nizko intenzivnostjo znižuje nivo kortizola, zelo intenzivna vadba pa ga zvišuje. Če se ukvarjate z vzdržljivostnim športom, boste potrebovali dodatno pomoč za uravnavanje kortizola, denimo jemanje vitamina D. Vsem drugim pa svetujejo zmerno vadbo brez pretiravanja in z vmesnim aktivnim počitkom. Nikar torej ne lenarite, prepustite se gibanju in sem ter tja ostanite tudi brez sape.