Pazljivo

"Super gonoreja" se širi! Prvega pacienta rešili

G.G.
21. 4. 2018, 19.48
Posodobljeno: 21. 4. 2018, 19.57
Deli članek:

Zdelo se je, da je Britanec, ki se je na dopustu v jugovzhodni Aziji med spolnim odnosom okužil s t.i. primerkom "super gonoreje", v hudih škripcih.

Profimedia
Dva od treh sta gonorejo staknila v jugovzhodni Aziji.

Včeraj je vodja oddelka za spolno prenosljive bolezni pri britanski organizaciji Public Health England Gwenda Hughes sporočila, da je moški ozdravljen. Ob tem je poudarila, da je lahko zdaj ozdravljeni možak zelo srečen, saj so od začetka leta uporabili vse najmočnejše antibiotike, ki pa niso odgnali trdovratnega triperja. Na koncu so poskusili z antibiotikom ertapenom in uspeli.

Zaradi pojava t.i. super gonoreje je Svetovna zdravstvena organizacija svetovala podrobne preiskave po svetu. In že so jo našli. Ne sicer v Veliki Britaniji, so pa podobna primera so zaznali v Avstraliji. Tudi v tem primeru jo je eden od pacientov staknil v jugovzhodni Aziji, drugi pa očitno doma.

Z gonorejo se po svetu vsako leto okuži približno 88 milijonov ljudi, širi pa se prek nezaščitenih vaginalnih, oralnih in analnih spolnih odnosov. Povzročitelj, bakterija Neisseria gonorrhoeae, dobro uspeva na toplih in vlažnih delih telesa, kot so na primer nožnica, maternični vrat, sečnica, danka ter grlo, če se ne zdravi, pa lahko povzroči neplodnost ali celo smrt.