Prečistimo telo

Zdrave in lahke jedi iz špargljev

Z.F./Novice Svet24
21. 4. 2018, 10.30
Deli članek:

Pomlad je zares tu in z njo prvi šparglji, ki so navdih za različne nove jedi. Pri nas divje šparglje nabiramo predvsem na Krasu, zagotovo pa jih boste našli tudi na vsaki tržnici.

Profimedia
Šparglji so znani so po svojem diuretičnem učinku. Pospešujejo odvajanje in še nekaj ur po njihovem uživanju ima urin močan vonj.

Če boste le imeli priložnost, se ob nakupu odločite raje za divje šparglje, ki se od gojenih razlikujejo po obliki in okusu; so namreč precej tanjši, medtem ko je okus izrazitejši in rahlo grenak.

Ovseni ocvrtki s šparglji in kumaro

Sestavine za 4 osebe:

250 g ovsenih kosmičev, 75 ml kefirja, 75 ml mleka, 250 g zelenih špargljev, 1 daljša kumara, 1 šalotka, 10 vejic krebuljice, 4 žlice kisa, 10 žlic olja, sol in poper.

Priprava:

Najprej v skledi zmešamo ovsene kosmiče s kefirjem in mlekom, pokrijemo in pustimo štiri ure počivati, da se kosmiči dobro namočijo. Nato v ponvi segrejemo dve žlici olja in postopoma spečemo 12 ocvrtkov. Zmes zajemamo z žlico, položimo v ponev in na sredini malo potlačimo. Ocvrtke med pečenjem obrnemo in jih pečemo 10 minut. Šparglje medtem očistimo in v vreli osoljeni vodi kuhamo približno pet minut, nato jih splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in narežemo na koščke. Kumaro olupimo, po dolžini razrežemo na četrtine in nato na rezinice. Šalotko olupimo in na drobno narežemo. Krebuljico operemo, osušimo in listke osmukamo. Šparglje in kumaro damo v skledo, posebej zmešamo kis, šalotko in krebuljico, dodamo štiri žlice olja, začinimo s soljo in poprom ter prelijemo po zelenjavi.

Dreamstime
Testenine s šparglji so hitro in preprosto pripravljene.

Testenine s šparglji

Sestavine za 4 osebe:

500 g poljubnih testenin, 150 g mehkega sira, 4 žlice olivnega olja, 3 stroke česna, 500 g špargljev, žlička soli, popra in ščepec muškatnega oreščka.

Priprava:

Sir narežemo na koščke ali naribamo. Česen stremo. V majhni skledi zmešamo sir, olivno olje, sol, poper, česen in muškatni orešček ter mešanico postavimo na stran. Šparglje operemo in odrežemo olesenele dele, nato jih narežemo na centimeter dolge palčke. V osoljeni vodi skuhamo testenine po navodilih in jih odcedimo, v vodi za tri minute pokuhamo še šparglje ter jih odcedimo. Na vroče testenine damo šparglje in prelijemo z mešanico. Vse skupaj premešamo in po okusu še solimo in popramo.