ZDRAV NASMEH

Z domačim beljenjem zob lahko tvegamo poškodbe

Z.F./Novice Svet24
15. 4. 2018, 20.15
Deli članek:

Zakaj se odločiti za beljenje zob? Ker pravijo, da lep nasmeh odpira vsa vrata? Ker se vam zdi, da so vaši zobje preveč rumeni, in vam je nerodno? Ker želite imeti tako sijoč nasmeh kot hollywoodski zvezdniki?

Dreamstime
Na trgu najdemo veliko izdelkov, ki obljubljajo sijoč nasmeh, vendar moramo biti pri domači uporabi teh zelo previdni.

Izdelki v prosti prodaji lahko vsebujejo agresivna sredstva, ki lahko močno poškodujejo zobno sklenino.

Zobna higiena od malih nog

Vsakodnevno umivanje (večkrat na dan) in nitkanje zob odžene zobne in obzobne bolezni. Zob bo lep, brez oblog, nasmeh pa privlačen. To bi moralo spadati med starševske naloge – naučiti otroka odgovornega odnosa do higiene zob oziroma higiene nasploh. Na barvo zob vpliva veliko dejavnikov: genetski, proces staranja, degenerativne spremembe v razvoju zob, vpliv nekaterih zdravil (antibiotikov) v razvoju zob … Morda ste že poskusili razne belilne zobne kreme ali druge preparate, ki so dostopni v drogerijah, a rezultati niso bili zadovoljivi. Kaj imamo torej na voljo in kaj pravijo strokovnjaki?

Dreamstime
Rezultat je težko zagotoviti.

Beliti doma – da ali ne?

Beljenje zob postaja vse bolj priljubljeno, vsaj če sklepamo po naraščajočem povpraševanju po tej storitvi. Na trgu najdemo veliko izdelkov, ki obljubljajo sijoč nasmeh, vendar moramo biti pri domači uporabi teh zelo previdni. Nekateri odsvetujejo domačo uporabo izdelkov za beljenje zob, saj lahko nekakovostni izdelki poškodujejo zobno sklenino ter pustijo trajne in nepopravljive posledice. Vedeti morate, da so ti izdelki bodisi zelo agresivni bodisi imajo navidezen, kratkotrajni učinek. Težava je tudi v tem, da postopek ni nadzorovan.

Naravna belila

Če govorimo o naravnih pripomočkih, sta soda bikarbona in limonov sok med bolj znanimi. Vendar priporočamo previdnost. Limonov sok vsebuje močne sadne kisline, ki najedajo sklenino, ta postaja mehka, kar povzroči erozije. Pogosta uporaba ni priporočljiva in prav pri domači uporabi ni nadzora, kaj se dogaja z zobmi. Uporaba zobnih krem z belilnim učinkom povzroči zgolj optični učinek. Pri profesionalnem beljenju v ordinaciji pa gre za nadzorovan postopek, ki ga naslednji dve leti zagotovo ne bomo potrebovali.

Dreamstime
Zobje lahko postanejo občutljivi.

Super 5: preverjene pomankljivosti

  • Dolgotrajnost: Tisti, ki si zobe belijo z belilno opornico, morajo za želeni rezultat opornico z belilnim sredstvom običajno nositi od šest do osem ur, več dni zapored.
  • Okus in prebava: Kemikalije, ki so prisotne v belilnem sredstvu, lahko vplivajo na zaznavanje okusa pa tudi na prebavo. Pojavi se lahko občutek razdraženega želodca.
  • Občutljivost: Beljenje lahko povzroči večjo občutljivost zob, razdraži mehko tkivo dlesni in ustne votline ter povzroči vnetje grla.
  • Rezultat: Težko je zagotoviti učinek, ki ga pričakujemo, saj je vedno odvisen od barve in prepustnosti sklenine, pa tudi od načina beljenja.
  • Ponovitve: Nobeno beljenje ni trajno. Treba ga je izvajati v presledkih, najbolje pod zdravniškim nadzorom, saj sicer lahko tvegamo poškodbe na sklenini in dlesnih.

Dreamstime
Nobeno beljenje ni trajno.