Zdravje

Kaj pomeni, če so prsti nenadoma bledikasti?

V. M.
16. 4. 2018, 21.40
Posodobljeno: 17. 4. 2018, 05.40
Deli članek:

Prekinitev dotoka krvi v roke ali noge povzroči bledico na prizadetih delih, kot so prsti na rokah ali nogah. Slednji se lahko obarvajo tudi modrikasto.

Dreamstime
Bledico hitreje odženete, če hladne prste ogrejete v mlačni ali topli vodi.

Nenavaden pojav belih prstov je značilen za bolezensko stanje, imenovano raynaudova bolezen, raynaudov sindrom ali raynaudov fenomen. Do nenadne bledice privede prekinitev dotoka krvi v roke in noge, prizadeti deli se lahko obarvajo tudi modrikasto. Ko se kri vrne, se koža ponovno obarva rožnato, prstom se zmanjša odrevenelost, ob čemer lahko nastopi bolečina. Kadar se s pojavom srečujemo prvič, je pogled na popolnoma blede prste precej strašljiv. A naj vas potolažimo, stanje ne ogroža vašega življenja. Bledica bo hitreje izginila, če boste hladne prste ogreli v topli vodi.

KRČ ARTERIOL

Bolezen pogosteje prizadene mlade ženske. Stanje se najpogosteje pojavi, ko je oseba izpostavljena mrazu, ni pa to edini dejavnik. Krč arteriol, ki povzroči motnjo pretoka krvi skozi žile odvodnice, se namreč lahko pojavi tudi zaradi čustvenega vznemirjenja. Zaradi slednjega je zelo pomembno, da se bolniki izogibajo stresu oziroma se ga naučijo ustrezno obvladovati.

Dreamstime
Tudi stres in čustvena vznemirjenost lahko sprožita krč arteriol.

MOTNJE V SESTAVI

Bolezensko stanje je pogostejše pri ljudeh, ki imajo težave z motnjami v sestavi krvnih beljakovin in krvničk, pri revmatoloških bolnikih (lupus, revmatoidni artritis) in ljudeh, ki imajo prenizek krvni tlak. Sindrom je povezan z zdravjem srca in z motnjo delovanja imunskega sistema. Avtoimunska bolezen na imunski sistem vpliva tako, da slednji običajne celice zamenja za tuje in jih napade.

POSVET Z ZDRAVNIKOM

Če se srečujete z opisanim stanjem, se posvetujte z zdravnikom. Obisk pri revmatologu bo razjasnil dvome o vzroku pojava, ne nazadnje gre lahko za simptom druge bolezni ali pa zaradi pogostega pojavljanja potrebujete zdravilo za širjenje žil.

KAKO SI POMAGATI

Če vas pesti raynaudov sindrom, se v prvi vrsti čim bolj izogibajte nizkim temperaturam. Poskrbite, da boste toplo oblečeni in da se redno gibate. Uživajte živila, ki spodbujajo prekrvavitev. Sicer pa je dobro, da se odrečete kofeinu in nikotinskim razvadam ter se naučite obvladati stres.