Pljučnik

Travniška cvetlica, ki olajša težave z dihali

Pe. R. / Novice Svet24
18. 4. 2018, 21.30
Deli članek:

Morda ste do zdaj mislili, da gre le za ljubko travniško cvetlico, a zelišče z modrimi in rožnatimi cvetovi je pravzaprav cenjena zdravilna rastlina.

Arhiv časnika Novice Svet24
Ohlajen pripravek dobro zatesnite in shranite na hladno, temno mesto.

Pljučnik cveti od marca pa vse do konca maja, našli pa ga boste ob gozdnih obronkih in travnikih, saj mu godijo vlažna območja. Ko se boste odpravili na sprehod po naravi, se spomnite na naš nasvet in naberite bogat šopek zdravilne rastline, ki vam bo služila kot učinkovito sredstvo za lajšanje težav z dihali, ledvicami in vnetji.

Koktajl učinkovin

Pljučnik je kakopak treba posušiti. Zdravilni trajnici osmukajte cvetove in liste ter jih nato posušite v temnem in suhem prostoru. Glavna sestavina pljučnika je sluz, ponaša pa se tudi s koktajlom učinkovin, kot so vitamin C, flavonoidi (močni naravni antioksidanti), čreslovine, saponin in kremenčeva kislina, ki pospešuje nastanek levkocitov in tako stimulira obrambne mehanizme telesa.

Pripravek

Iz posušenega pljučnika si lahko pripravite izvrsten čaj. Gre za tradicionalno zdravilo, ki se je uveljavilo kot odlično sredstvo za lajšanje dihalnih obolenj in težav s kašljem. Izdelate lahko tudi sirup, ki ga pripravite iz zelo močnega pljučnikovega čaja. Vse, kar morate storiti, je, da precejeni tekočini dodate sladkor ali med ter nekaj kapljic limoninega soka, nato pa vse skupaj nežno prevrite in prelijte v temno steklenico.