Kurkuma

Zlata začimba, ki bo odgnala migreno

V. M.
21. 4. 2018, 18.20
Deli članek:

Kurkumo pri nas poznamo kot začimbo, v tradicionalni vzhodnjaški medicini pa velja za nadvse učinkovito naravno zdravilo, ki se ponaša s protivnetnimi, antibakterijskimi in protivirusnimi učinki.

Profimedia
Kurkuma je izjemna zdravilka, paleta njenih učinkov na naše zdravje pa je zelo široka.

Nekateri bolniki trdijo, da so se ob vsakodnevnem uživanju ingverjevega čaja, v katerega so dodali ščepec kurkume, od migrenskih glavobolov poslovili.

Paleta lastnosti pozitivnega delovanja je izjemna, kurkuma namreč znižuje holesterol, razstruplja jetra, pomaga pri čiščenju krvi, prebavil in izločal, zavira rast rakavih celic, pomaga nadzorovati vnetne odzive v telesu (revmatska obolenja), olajša prebavo, pripomore k boljšemu presnavljanju maščob, zmanjšuje tveganje za srčni napad, podpira delovanje jeter in žolčnika, pomaga pri depresiji in, kot kaže, tudi pri migrenskih glavobolih.

Vroča tema strokovnjakov

Tako ugotavljata dietetična nutricionistka Vanessa Rissetto in nevrologinja dr. Lauren Green, ki je v kurkumi našla rešitev za bolnike, ki se z migreno spopadajo tudi po 14-krat na mesec. Nevrologinja bolnikom predpisuje kurkumin, glavno sestavino kurkume, kot preventivno zdravilo. Risettova ob tem dodaja, da protivnetne lastnosti začimbe učinkovito preprečujejo nastanek glavobola. »V sebi skriva velik potencial, s katerim je mogoče preprečiti močne migrenske glavobole. Bi pa bilo vseeno treba opraviti dodatne raziskave,« je za tuje medije poudarila nutricionistka.