Darilo z dopusta

Pa ga imamo, prvi primer neozdravljive »super gonoreje« na svetu!

S.R.
29. 3. 2018, 13.42
Posodobljeno: 29. 3. 2018, 13.59
Deli članek:

Britanec se je na dopustu v jugovzhodni Aziji med spolnim odnosom okužil s prvim primerkom neozdravjive »super gonoreje«.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nek anonimnež iz Združenega kraljestva se je z dopusta na nerazkriti lokaciji v jugovzhodni Aziji vrnil s skrb vzbujajočo spolno prenosljivo boleznijo, ki jo je »staknil« pri spolnem odnosu s prav tako neimenovano žensko. Po razpoložljivih podatkih gre za prvo okužbo s »super gonorejo,« ki je odporna na vse antibiotike, tudi tiste »najmočnejše,« s katerimi razpolaga sodobna medicina in ki se uporabljalo le v skrajnih primerih, je včeraj razkrila izvršilna agencija Public Health England.

Zdravstveno ambulanto je obiskal že na začetku leta, vendar se mu z antibiotiki azitromicin in ceftriakson tega očitno trdoživega triperja ni uspelo znebiti. Pri agenciji so še razkrili, da je imel doma redno partnerko, pri kateri pa je bil rezultat testiranja negativen.

Svetovna zdravstvena organizacija je že lani opozorila, da beležijo porast primerov gonoreje, odporne na antibiotike, in da je le vprašanje časa, ko se bomo srečali s prvim primerom te bakterije, ki bo odporna prav na vse trenutno razpoložljive antibiotike. Z gonorejo se po svetu vsako leto okuži približno 88 milijonov ljudi, širi pa se prek nezaščitenih vaginalnih, oralnih in analnih spolnih odnosov. Povzročitelj, bakterija Neisseria gonorrhoeae, dobro uspeva na toplih in vlažnih delih telesa, kot so na primer nožnica, maternični vrat, sečnica, danka ter grlo, če se ne zdravi, pa lahko povzroči neplodnost ali celo smrt. Zdravstveni delavci so zdaj »na lovu« za nekdanjimi partnerji okuženega, da bi »širjenje čim prej zajezili.«

Kakor kaže, se nam ne piše nič dobrega, saj, kot piše britanski BBC, so trenutno »na različnih stopnjah kliničnega razvoja« le tri nova zdravila, ki bi lahko bila učinkovita.