Oznake

Kaj nam razkrivajo hranilne vrednosti?

Z.F./Novice Svet24
14. 4. 2018, 09.00
Deli članek:

So kalorije, maščobe in sladkorji res tisto, na kar naj bi bili najbolj pozorni, kadar izbiramo živila? So vsa živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, slaba? Je visoka kalorična vrednost živila zadosten razlog, da ga izločimo iz diete?

Šimen Zupančič
Izberite uravnoteženo prehrano skozi dan.

Kar 10–35 odstotkov dnevnega vnosa kalorij naj bi predstavljale beljakovine. En gram beljakovin so štiri kalorije, in tako lahko približno ocenimo, koliko gramov beljakovin bi morali na dan zaužiti oziroma kolikšna vsebnost beljakovin v določenem izdelku je zdrava in normalna.

Če skrbite za zdravo prehrano in ste pozorni na vnos kalorij, verjetno precej dosledno spremljate tiste razpredelnice na živilih, ki označujejo hranilne vrednosti. Verjetno vedno preverite, koliko kalorij ima živilo, koliko maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, še posebno pa ste pozorni na sladkorje. Vaša predanost je pohvale vredna in kaže pravo mero skrbi za zdravje, a je treba na tem mestu vendarle opozoriti, da nas sicer večina, ki pazimo, kaj vnesemo v svoje telo, razpredelnice hranilnih vrednosti bere natanko na zgoraj opisan način, a ta ni nujno pravilen.

Branje v pravem kontekstu

Seveda je treba biti pozoren na to, česa je v določenem živilu preveč in česa premalo, a tako poenostavljeno branje vendarle ni nujno najboljše za naše telo, pravijo nutricionisti. Oznake hranilnih vrednosti je treba brati v pravem kontekstu. Ko presojamo o tem, katero živilo ima dovolj beljakovin, preveč sladkorjev ter preveč maščob in ogljikovih hidratov, je treba kot vodilo upoštevati nekaj pravil zdravega prehranjevanja, ki nas bodo nekoliko bolj uspešno vodila skozi labirint razmerja hranil v posameznem izdelku.

Dreamstime
1200 kalorij je najnižja dnevna kalorična vrednost. Pazite, da ne greste pod to mejo, saj tako ogrozite delovanje telesa.

Kalorije same po sebi niso škodljive

Maščobe so tako pomembne kot ogljikovi hidrati in beljakovine. Vse, ne samo opevane omega 3. Pomembne so za delovanje možganov in živčnega sistema, sodelujejo pa tudi pri absorpciji maščobotopnih vitaminov.

Naše telo kalorije potrebuje za delovanje. So kot gorivo, ki skrbi za to, da naše telo optimalno deluje. Potrebujemo jih za razmišljanje, regeneracijo, presnovo, dihanje … Vse zavedne in nezavedne funkcije v našem telesu, preprosto povedano, delujejo na kalorije. Seveda se tega vsi zavedamo, a vendar na splošno velja prepričanje, da so kalorije nekaj slabega. Nekaj, kar redi. Zato je kalorična vrednost tudi tisto, kar najprej preverimo na izdelku, in ga raje ne izberemo, če ima preveč kalorij. A zdrav življenjski slog predvideva poznavanje kalorij. Kalorije so nujne za delovanje telesa. Zdravo žensko telo, ki je vsak dan zmerno aktivno, potrebuje za normalno delovanje okvirno dva tisoč kalorij. Če želite izgubiti težo, je dovolj, da dnevni vnos kalorij zmanjšate na 1600 kalorij, a morate hkrati paziti, da ta nikakor ne pade pod 1200 kalorij, saj tako nizka kalorična vrednost že ogroža normalno delovanje telesa.