Hud udarec farmacevtskim velikanom

Zdravilo za hepatitis C, ki stane 250 evrov, enako učinkovito kot 40.000 evrov "težka" alternativa

S.R.
12. 4. 2018, 10.20
Posodobljeno: 12. 4. 2018, 12.55
Deli članek:

Gre za izjemen dosežek na področju farmacije, ki bo v prihodnosti znatno cenejše zdravljenje omogočil približno 71 milijonom ljudem po svetu, ki so okuženi s to trdovratno in tudi smrtno boleznijo, zanj pa je zaslužna nepridobitna organizacija DNDi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vmesni izsledki kliničnega preskušanja cenovno dostopnega zdravljenja za hepatitis C kažejo, da je zdravilo nepridobitne organizacije Pobuda za zdravila za zapostavljene bolezni (DNDi, Drugs for Neglected Diseases Initiative) varno in učinkovito, poroča britanski Guardian. Gre za izjemno novico za 71 milijonov ljudi po svetu, obolelih za to trdovratno boleznijo, ki lahko povzroči cirozo jeter, raka in končno tudi smrt. Zaradi hepatitisa C na svetu vsako leto umre približno 400.000 ljudi.

Nepridobitna organizacija DNDi si v sodelovanju z egiptovskim farmacevtskim podjetjem Pharco Pharmaceuticals prizadeva, da bi v državah, kjer si ljudje ne morejo privoščiti dragih zdravil ameriških farmacevtskih podjetij Gilead in AbbVie, zagotovila cenovno dostopna zdravila za zdravljenje hepatitisa C.

Klinično preskušanje poteka v Maleziji in na Tajskem, kjer bo 12-tedensko zdravljenje predvidoma stalo približno 250 evrov, torej slabe tri evre na dan, kar je v primerjavi z zdravili za hepatitis C, ki jih proizvajajo farmacevtski velikani, prava bagatela. Zdravljenje s temi zdravili lahko namreč stane tudi več deset tisoč evrov.

97-odstotna uspešnost

Vmesne izsledke sicer druge od treh faz preskušanja, v katerega je vključenih dobrih 300 oseb in ki ga je financirala nevladna organizacija Zdravniki brez meja, ena od ustanoviteljic organizacije DNDi, bodo danes predstavili v Parizu. Prva poročila kažejo, da je po 12-tedenskem zdravljenju ozdravelo 97 odstotkov bolnikov, pri čemer je bilo zdravilo zelo uspešno tudi v primeru najbolj problematičnih bolnikov, kot so bolniki, okuženi z virusom HIV (96 odstotkov), in tisti s cirozo jeter (97 odstotkov). Zdravilo so testirali tudi na 300 bolnikih v Egiptu, ki imajo drugačne genetske značilnosti. Tam je ozdravelo vseh 300 bolnikov. Da bi ga preskusili na vseh genotipih hepatitisa C, bodo klinična preskušanja izvedli tudi v Južni Afriki in Ukrajini.

Draga zdravila farmacevtskih velikanov

Čeprav so v primeru hepatitisa C na trgu že več let na voljo zelo učinkovita zdravila, se zaradi izjemno visokih cen zdravi le približno tri milijone okuženih ljudi. 12-tedensko zdravljenje z zdravilom Harvoni, ki ga proizvaja Gilead, v Maleziji denimo stane skoraj 40.000 evrov. Cene se po svetu sicer razlikujejo, za zdravilo pa največ odštejejo sami Američani. V Sloveniji škatlica z 28 tabletami tega zdravila stane dobrih 14.000 evrov, 12-tedensko zdravljenje stane torej 42.000 evrov. Gilead se je lani sicer znašel pod pritiskom, ko je podjetje AbbVie na trg dalo nekoliko cenejše, a še vedno drago zdravilo Maviret. Cena paketa 84 tablet Maviret v Sloveniji stane dobrih 14.000 evrov.

Po napovedih organizacije DNDi bo zdravilo v Maleziji na voljo v največ dveh letih. Hkrati so potrdili dogovor z latinskoameriškimi državami, kjer bo 12-tedensko zdravljenje na začetku stalo približno 400 evrov, cena pa se bo lahko znižala tudi na 250 evrov.