Hiperholesterolemija

Srhljiva dedna presnovna motnja

R.T. / Njena.si
13. 4. 2018, 21.00
Deli članek:

Večji del obolelih ne ve, da se spopada z hiperholesterolemijo in tako ne prejema nujno potrebnega zdravljenja. To lahko vodi v resno ogroženost življenja.

Dreamstime
Nezaznana in nezdravljena motnja lahko vodi v srčni infarkt.

Družinska hiperholesterolemija je podedovana presnovna motnja, za katero je zgodnje odkrivanje izjemnega pomena. Zdravila za zniževanje močno presežene ravni slabega holesterola namreč lahko preprečijo hude srčno-žilne dogodke, ki so lahko za bolnika tudi usodni (srčni infarkt, možganska kap).

PRESNOVA MAŠČOB

Pozor!

Izjemnega pomena je, da opustite ali vsaj omejite vnos hrane in pijače, ki vsebuje veliko sladkorja, ter seveda omejite tudi uživanje alkohola in opustite kajenje.

Hiperholesterolemija je ena najpogostejših genetskih motenj presnove maščob, pri kateri ljudje ne morejo ustrezno predelati naravnega dovajanja holesterola v jetrih. Dlje časa ko slabi holesterol dere po vaših žilah, več škode povzroči. Slabi holesterol je namreč vzrok za aterosklerozo – počasi napredujoč proces kopičenja holesterola iz krvi v stenah arterij, ki povzroči, da se žilna svetlina zoži ali celo zamaši.

KRITIČNE TOČKE

Ateroskleroza je najpogostejša v koronarnih žilah srca, kjer lahko povzroči srčni infarkt. Prisotna je lahko tudi v arterijah osrednjega živčnega sistema, kjer lahko povzroči možgansko kap, in v arterijah nog, kjer lahko povzroči odmrtje (gangreno) dela ali celo cele noge.

SIMPTOMI HIPERHOLESTEROLEMIJE

Bolniki, ki vas pesti ta nevarna genska motnja, morate v prehrano vnesti živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, ter dnevno zaužiti dovolj sadja in zelenjave.

Kako prepoznati srhljivo gensko motnjo, ki nevarno ogroža vaše življenje? Poleg visoke ravni slabega holesterola, ki ga odkrijejo krvne preiskave, se lahko redkeje pojavijo tudi nekateri drugi simptomi. Med njimi so bela obroba očesne roženice in maščobni odložki okrog oči, na komolcih, kolenih, zadnjici in tetivah.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO

Slabi holesterol lahko znižamo s spremenjenim življenjskim slogom, zdravo prehrano in zdravili. Bolnikom se priporoča, da so vsaj petkrat na teden telesno aktivni najmanj 30 minut na dan. Pri prehrani naj zmanjšajo uživanje nasičenih maščob, zlasti rdečega mesa in masla.