Napad na Sirijo

VIDEO: Moskva: Več kot 30 let star sistem večino od sto raket prestregel

S.R./STA
14. 4. 2018, 08.55
Posodobljeno: 14. 4. 2018, 11.11
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da v času napada zahodnih zaveznic na cilje v Siriji niso uporabili svojih sistemov protiletalske obrambe v tej državi. Se je pa sprožil sirski sistem protiletalske obrambe in prestregel večino od sto raket, ki so se približevale tarčam.

Youtube

Kot so sporočili v Moskvi, so ZDA, Francija in Velika Britanija na vojaške in civilne cilje v Siriji izstrelile preko sto raket. Dodali so, da so v napadu sodelovali dve ameriški vojaški ladji v Rdečem morju, taktična letalska skupina nad Sredozemljem ter bombniki B-1B, ki so vzleteli z letalskega oporišča Al Tanf v bližini iraško-sirske meje.

Večino raket je sirski protiletalski sistem, ki je bil razvit v času Sovjetske zveze in je star več kot 30 let, prestregel, so zatrdili v ruskem obrambnem ministrstvu. Kasneje je ruski general Sergej Rudskoj v Moskvi pojasnil, da je trojica držav izstrelila skupno 103 rakete, od katerih jih je sirski sistem zračne obrambe prestregel 71. Kot je še dodal na novinarski konferenci, glede na prve podatke napadi niso terjali smrtnih žrtev niti med civilisti niti med vojaki. 

Nobena od raket ni padla v bližino ruskih oporišč v Siriji v Tartusu in Hmeimimu, so tudi sporočili v Moskvi, kjer so zatrdili, da se ruski protiletalski sistem v Siriji ni sprožil. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na Facebooku zapisala, da se je današnji napad prav zgodil v trenutku, ko je Sirija dobila priložnost za mirno prihodnost. 

Sirsko predsedstvo je sicer že zjutraj, kmalu po napadih, objavilo posnetek predsednika Bašarja al Asada, kako je v obleki in kravati prispel v preddverje najverjetneje svoje predsedniške palače. Zraven so objavili pripis "jutro stanovitnosti".

Iz Damaska poleg tega poročajo o številnih prebivalcih mesta, ki na ulicah z vihranjem sirskih zastav in ploskanjem izražajo podporo Asadovi vladi.