Na urgenci 22 oseb

Po uživanju sintetične marihuane začeli krvaveti iz oči in ušes

R.T.
30. 3. 2018, 18.35
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 18.37
Deli članek:

Zdravstveni delavci so ugotovili nov stranski učinek uživanja sintetične marihuane - močno krvavenje iz oči in ušes.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Urad za javno zdravje v ameriški zvezni državi Illinois je sporočil, da je v zadnjih nekaj tednih nujno pomoč v bolnišnicah poiskalo 22 oseb, ki so po uporabi proizvodov iz sintetičnih kanabinoidov poročali o krvavenju iz oči in ušes. Večina pacientov je prihajala iz območja Čikaga.

Čeprav strokovnjaki sintetično marihuano že dlje časa obravnavajo kot snov, nevarno za zdravje, do zdaj niso zaznali, da bi se med stranskimi učinki uživanja znašlo tudi hudo krvavenje. Ker je trenutno prepovedana v vseh zveznih državah, proizvajalci njeno molekularno zasnovo bržkone nenehno prilagajajo, s tem pa jo lahko prodajajo povsem zakonito.

Bolnišnice so se s prvim primerom močnega krvavenja iz oči in ušes srečali že 7. marca, preiskovalci pa vse napore vlagajo v odkrivanje izvora sporne sintetične droge, saj sklepajo, da je za nove stranske učinke kriva povsem nova kemijska formula, ki jo morajo strokovnjaki še proučiti. Sintetična marihuana je povsem umetna snov, sestavljena iz več sto kemikalij, ki jih pogosto označujejo za kanabinoide, saj vplivajo na iste receptorje v možganih kot glavna sestavina naravne marihuane. Stroka po zadnjem incidentu uporabnike svari, naj se ne prepustijo zmotnemu prepričanju, da so sintetični kanabinoidi »varen« in »zakonit« nadomestek za marihuano.