ZAŽIVIMO POLNO

Osem korakov: drobne spremembe za še boljše počutje

Katarina Štular
29. 3. 2018, 21.15
Deli članek:

Edino prav je, da zdaj poskrbimo zase ter zaživimo bolj polno, zdravo in energično. Z drobnimi spremembami lahko premaknemo meje našega počutja na veliko višjo raven.

Dreamstime
Poskušajte se izogniti obrekovanjem in slabi energiji tako v delovnem okolju kot tudi v prostem času.

Namesto da bi prosti čas preživeli pred televizijo, ga raje preživite na zraku. Vaše misli bodo tako bolj proste in lažje se boste osredotočili na stvari, ki so zares pomembne. Prav tako je odlično, če lahko omejite uporabo interneta in službenega računalnika ter telefona in zares izklopite vse moteče dejavnike. Sledite spodnjim osmim korakom.

INGVERJEVA KOPEL
Natočite si toplo vodo s temperaturo od 29 do 34 stopinj Celzija in vanjo natrosite žličko svežega ingverja. Lahko ga kombinirate s soljo, ki ima očiščevalne lastnosti.

1.    ODPOVEJTE SE ALKOHOLU
Čeprav morda ne boste na razstrupljevalni dieti, je prav, da svojemu telesu pustite, da to pomlad zadiha. Zato se držite načela, ki ga narekujejo številne raziskave: privoščite si zgolj kozarec vina ob kosilu ali pa, še bolje, alkohol omejite vsaj za en mesec.

2.    OMEJITE PORABO ZDRAVIL
Razen če nimate kronične bolezni ali vnetja, si med prehladom pomagajte z domačimi čaji in recepti naših babic. Poskusite se izogniti nepotrebni kemiji, če vam okoliščine dopuščajo.

3.    SPITE DLJE
Naj bo v času vašega razstrupljanja spanec dolg vsaj devet ur. Dajte si duška in poskusite zaspati pred enajsto zvečer. Ob pol desetih bi bilo najbolj optimalno, da ste že v postelji, saj se boste tako lahko zares kakovostno spočili.

4.    MASAŽA
Masaže imajo zelo dober učinek na telo. Z neposrednim pritiskom na večino mišic telesa ter z raztezanjem spodbujamo mišično-skeletni sistem – sklepe, kosti, živce, mehka tkiva in limfni sistem. Daje nam občutek popolne sprostitve in zmanjšuje stres ter nas pripelje do umirjenega meditativnega stanja.

5.    DIHANJE
Čez dan je naše dihanje plitko in pospešeno, zato ne dobimo dovolj kisika. Posledično smo utrujeni, brezvoljni, razdražljivi, pojavijo se lahko glavoboli. Vzemite si nekaj minut za dihalne vaje, da boste dihali globoko in enakomerno.

6.    LEPA JUTRA
Budilko si nastavite 30 minut prej, tako da boste imeli dovolj časa za mlačno prho, ki vas bo prebudila. Pripravite si vroč čaj s sivko, ki bo poskrbela za dodatno sprostitev čez dan. Če le lahko, si pripravite zajtrk z veliko svežega sadja.

7.    SMEH
Tako poskrbite za veliko mero pozitivne energije okoli sebe. S smehom boste pričarali pozitivno razpoloženje in se tako lažje spopadali z vsakodnevnimi nalogami.

8.    TIBETANSKE VAJE
Pri razstrupljanju telesa so več kot dobrodošle. Privoščite si jih ali pa naredite vsaj jutranji pozdrav soncu. Če imate radi jogo, naj se ta večkrat znajde na vašem urniku.