OrtoFest

FOTO: Na Hamo & Tribute 2 Love prisegajo tudi naši smučarski skakalci

Teja Pelko / Novice Svet24
30. 3. 2018, 18.02
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 18.04
Deli članek:

Skupina Hamo & Tribute 2 Love po odlični lanski sezoni, v kateri so nanizali rekordnih 46 nastopov, nadaljuje s koncertno turnejo.

Marko Alpner
Zasedba je na koncertu predstavila tudi novi singl z naslovom Ona gre.

Včeraj so odprli ORTOfest, nastop pa je bil – kot je zdaj pri njih že v navadi – razprodan. A frontman skupine Matevž Šalehar – Hamo se še zelo dobro spomni časov, ko temu ni bilo tako. “Z Babewatch smo igrali na prvem ali drugem Ortofestu nekje na sredini zgoraj. Prišlo je 100 ljudi, kar nam je bilo takrat super. Takrat smo lahko namreč samo sanjali o tem, da bomo enkrat skupina, ki odpira ORTOfest, danes pa se je to zgodilo. Po 19 letih je to zelo dober občutek,” nam je po koncertu razkril Hamo.

Marko Alpner
Hamo & Tribute 2 Love se kmalu vračajo tudi na velike poletne festivalske odre. Nastopili bodo na GorI RockA, KKŠ SummerBreaku, CASTLU - Kolpa music festivalu in na MotorCity festivalu.

Z uspehom rastejo tudi apetiti 

Ker postajajo klubi za skupino premajhni, so si za naslednje leto zadali osvojiti Križanke. Aprila nameravajo v njem predstaviti svoj novi album. “Vsak bend ima po mojem v glavi stadion Wembley in tudi mi nismo nič drugačni. Je pa res, da ko smo se odločili, da bomo igrali avtorski blues, si nihče ni upal napovedovati, da bomo dejansko lahko ciljali na Križanke. Stvari se premikajo tja, kamor si nismo mislili, da jih lahko premaknemo – a to nam postaja všeč. Pogruntali smo tudi, da naše stvari delujejo tudi na velikih odrih,” nam je dejal glasbenik.

Marko Alpner
Hamo & Tribute 2 Love so: vokalist in kitarist Matevž Šalehar - Hamo, bobnar Martin Janežič - Buco, klaviaturist Denis Horvat, basist Uroš Škerl Kramberger in kitarist Peter Dekleva.

Njihovi oboževalci so tudi junaki zime 

Na koncertu so fantje predstavili tudi videospot za pesem Ona gre. Posebnost spota je, da so ga posneli v eni sekvenci in da so ob tem še enkrat posneli skladbo v živo, saj se Hamo & Tribute 2 Love nerada pred kamere postavlja s playbackom. Blues se namreč po njihovem prepričanju igra v živo.

Do tega spoznanja so prišli ob nastopu na največjem slovenskem športnem prazniku v Planici, na katerega so sicer šli z veliko kepo v grlu. “Planice smo se bali kot hudič križa, zato ker ljudje – vključno z nami - tja pridejo gledat skoke, ne pa poslušat glasbe. Res smo šli malo kisli na oder. Mislili smo, da ne bi smeli biti tam, da nismo bend za v Planico, na koncu pa se je izkazalo, da je 1.000 ljudi poznalo naše komade, ostalim 4.000 pa smo bili kul oziroma jim vsaj nismo šli na živce. Tako, da smo šli na koncu od tam zelo dobre volje. Za nami je igral ansambel Saša Avsenika, ki res paše tja. Ljudje poznajo njihovo glasbo, še jaz znam vse komade na pamet pa nikoli nisem poslušal tega. Za nas sem bil res skeptičen, a se je potem izkazalo, da je cela Planica pela tudi Vreme za ljubezen in Ona gre. Očitno imamo v tej skakalni množici veliko fenov. Mislim, da je pomagalo tudi to, da so naši osvojili tretje mesto - vsi smo bili namreč zelo evrofični,” nam je dejal Hamo.

“Peter Prevc in Franci Petek sta velikokrat na naših koncertih, tudi Robi Kranjec je že bil. Skakalci imajo očitno kar dober okus za glasbo,” pravi Hamo. Sam bi v njihove čevlje le stežka stopil. “Meni se sicer to zdi res dober šport. Jaz bi to treniral, a dvomim, da bi prišel do velikanke. Jaz bi obstal tam pri 30-metrski skakalnici. Na velikanko pa zdaj ne bi šel niti peš gor, niti ne bi prišel do tja, kaj šele dol s čimerkoli, skočil pa ne bi nikoli. Fantje imajo res 'grande cojones' (ogromna jajca). Res spoštujem to, kar počnejo in ponosen sem na to, da so tako dobri, kot so, ne glede na to, ali zmagajo ali ne. Res, vsa čast!” poudarja glasbenik.

Marko Alpner
Skupina Hamo & Tribute 2 Love po odlični lanski sezoni, v kateri so nanizali rekordnih 46 nastopov, nadaljuje s koncertno turnejo.

Maja se bodo podali v osamo 

Fante zdaj čaka malce pavze, po nastopu na festivalu čokolade v Radovljici pa bodo začeli delati na novem albumu. In to na Hrvaškem. “Tam imamo dober plac, kjer ni nobenega okoli. Družili se bomo sami s sabo. Šli bomo v osamo, da nas nobeden ne bo mogel nikamor odvleči,” nam je razkril Hamo. Najverjetneje bodo tudi to ploščo – tako kot so že prejšnjo in predprejšnjo – izdali (tudi) na vinilki.

Ustvarjalnega zagona jim ne manjka

“Trenutno z Denisom delava komade, Pero tudi še nakaj obljublja. Delamo, materiala nam ne zmanjka, ideje imamo, tako da me za plate ne skrbi, radi jih snemamo, radi se družimo v bendu, zdaj smo najboljši kolektiv. Veselim se vsakega snemanja. Je pa res, da če bomo pretiravali, se bomo iztrošili. Zato moramo pogruntati, kako se ustaviti in biti malo doma, česar pa ne znamo, saj smo 10 let igrali po 50 koncertov na leto. Zdaj smo za to tudi plačani,” nam je še dejal Hamo.