Prva pomoč

SOS-napitek, ko napadejo alergije

R.V.
28. 3. 2018, 20.15
Deli članek:

Za veliko ljudi je pomlad naporna zaradi izbruha alergijskih obolenj. Že res, da alergij ne moremo v celoti odpraviti, a si z naravnim pripravkom lahko pomladne dni še kako olajšamo.

Dreamstime
Alergijskih obolenj ne moremo popolnoma pozdraviti, lahko pa jih ublažimo na naraven način.

Cvetni prah povzroča nevšečnosti vsem, ki imajo težave z alergijami. Tem bo verjetno prav prišel domač pripravek, ki bo olajšal dneve, ko je v zraku še posebej veliko primesi. 

SESTAVINE

Potrebujete 30 gramov koprive, 20 gramov šipka, 20 gramov trpotca, 15 gramov črnega sleza, 15 gramov bezga in 10 gramov materine dušice.

Dreamstime
Z majaronovim pripravkom spirajte nosno sluznico.

PRIPRAVA
Zmešajte vse sestavine in jih prelijte z litrom vroče vode, pustite stati pol ure, nato pa poparek precedite. Napitek pijte po malem ves dan. Kopriva je naravni zaviralec alergij, zato odlično deluje pri vseh vrstah alergij. Poleg tega koprive vsebujejo veliko železa in vitamina C, čistijo kri in jetra, kar je odlična rešitev tudi pri spomladanski utrujenosti, slabi koncentraciji in oslabljenemu imunskemu sistemu. Šipek je izjemno bogat z vitaminom C, trpotec velja za naravni antibiotik, še posebej je blagodejen za dihalne poti. Črni slez ščiti sluznico in dihalne organe, obenem pa deluje protivnetno. S svojimi zdravilnimi sestavinami pa na dihalne organe odlično delujejo tudi bezeg, pljučnik, materina dušica in timijan.

Dreamstime
Zeliščni napitek iz kopriv pijte po malem ves dan.

KAJ ŠE PONUJA NARAVA

Pripravki iz ameriškega slamnika in ginka so odlični v boju s sezonskimi alergijami, velja pa, da so še bolj učinkoviti, če pripravo začnemo že nekoliko prej, ko sezonske alergije še niso na pohodu. Odličen zdravilec je tudi majaron. Dve čajni žlički majarona prelijte z dvema decilitroma vrele vode in pustite stati 10 minut, nato precedite. S tem pripravkom spirajte nosnice, lahko pa z njim prepojite vato in jo za nekaj časa vstavite v nosnice. Notranjost nosnic lahko vsakič, ko se odpravite ven, natrete z olivnim oljem. Tanek sloj olivnega olja bo ustvaril mehanično prepreko na nosni sluznici in tako preprečil vstop alergenom.