Gojišča bakterij

Nevarnost v službi: vsakdanje stvari, ki ogrožajo zdravje

R.V.
8. 11. 2017, 07.10
Deli članek:

Nepremišljena uporaba določenih predmetov vpliva na vaše zdravje. Ogroženi pa ste predvsem na svojem delovnem mestu, kjer še manjkrat pomislite na to, da bi lahko nek predmet vseboval številne bakterije.

Dreamstime
Dobro bi bilo, če bi tipkovnico z robčkom očistili po čisto vsaki uporabi. Vsaj enkrat na teden pa jo očistite tudi z razkužilno krpico.

Kateri trije vsakdanji delovni pripomočki oziroma predmeti so tisti, ki najbolj ogrožajo vaše zdravje? Nekateri kot leglo bakterij, spet drugi pa morda na kakšen drugačen način.

RAČUNALNIŠKA TIPKOVNICA
Kolikokrat delate na računalniški tipkovnici in kolikokrat jo dejansko tudi očistite? Že če je tipkovnica samo vaša, je že na koncu dneva polna bakterij, kaj se zgodi šele, če jo le redko čistite. Še huje pa je, če eno tipkovnico uporablja več oseb. Nikoli na veste, kakšne bolezni morda prenaša druga oseba, lahko je prehlajena, ima kakšno drugo nalezljivo bolezen ...

Dreamstime
Kolikokrat dobro pomijete steklenico za vodo, ki jo uporabljate v službi?

Tipkovnica poleg drobcev hrane (če seveda ob njej jeste) vsebuje tudi veliko malih bakterij in pršic, ki ste jih nanjo prenesli s svojimi rokami. Najprimernejše bi bilo, če bi tipkovnico očistili po čisto vsaki uporabi. Za to je primeren že navaden robček. Vsaj enkrat na teden pa jo očistite tudi z razkužilno krpico. Seveda je pomembno, da si pred uporabo tipkovnice in po njej dobro umijete roke, saj tako preprečite prenašanje bakterij.

Slušalke očistite z nežno ščetko, s katero odstranite delčke, ki se nabirajo v njih.

SLUŠALKE

Poleg tega da lahko poslušanje glasbe s slušalkami škodi vašemu sluhu in lahko povzročijo neprijetno bolečino v ušesih, so slušalke tudi pravo gojišče umazanije in bakterij. Če jih uporabljate skupaj s še kakšno osebo ali jih posojate, pa so tudi prenašalke bakterij in lahko pogosto povzročajo huda in boleča vnetja ušes. Zato jih morate redno čistiti. Vemo, da jih ne morete kar dati v vodo, a preizkusite nekaj preostalih preprostih načinov. Tudi slušalke lahko očistite z nežnimi in ne preveč mokrimi razkužilnimi robčki. Če lahko odstranite silikonske delčke, to le storite; očistite jih z milom in vodo ter jih pred ponovno namestitvijo dobro osušite. Očistite jih lahko tudi z nežno ščetko, s katero odstranite delčke, ki se nabirajo v slušalkah. Samih slušalk pa nikoli ne čistite s tekočino.

STEKLENICA ZA VODO

Ste tudi vi poskrbeli za svoje zdravje in se odločili, da boste namesto plastenk z vodo raje uporabljali steklenico in si vanjo vsak dan natakali tekočo vodo iz pipe? Super! Kolikokrat pa to steklenico dobro pomijete? Na njej se nabira umazanija – tako na notranji kot na zunanji strani. Zato morate redno skrbeti za njeno čistočo, po potrebi tudi večkrat na dan. Vsaj enkrat na dan pa jo morate očistiti s čistili oziroma vsaj dobro izprati in očistiti pod tekočo vodo. Pozorni bodite tudi na stoječo vodo, v kateri se lahko ob primerni temperaturi začnejo množiti bakterije.