SPREMENITE ŽIVLJENJE

Preproste zdrave navade za lepo in vitko postavo

R.V.
5. 11. 2017, 12.00
Deli članek:

Zelo pomembno je, da se pri doseganju vitkosti ne zanašate le na eno dieto, temveč poskušate prehranjevalne navade spremeniti za vse življenje.

Profimedia
Dve tretjini krožnika naj zavzema zelenjava (na primer grah, kuhan na pari, poparjen brokoli ali mešana solata). Tako imate na krožniku le še tretjino prostora za meso in škrobnata živila.

Če imate slab dan ali teden ali mesec, ko vam to ne uspeva, nič za to! Če boste vztrajali pri naslednjih nasvetih, boste prej ali slej shujšali ne želeno telesno težo brez stradanja.

OSNOVNO KALORIČNO PRAVILO

Če želite na teden izgubiti kilogram telesne teže (ali ga pridobiti), morate zaužiti 7000 kalorij manj (ali več), to pa je pet ur teka ali aerobike. Zaradi presežka kalorij se v enem mesecu zredimo, ker denimo pojemo 500 kalorij ali dva kosa potice na dan preveč, če pa boste pazili in jedli zmerno, boste gotovo hujšali ali vsaj ostali pri isti telesni teži. Ženske lahko zaužijete 2000 kalorij na dan, če želite ohranjati telesno težo; če pa želite shujšati, se meja pomakne na 1500 zaužitih kalorij na dan.

NE JEJTE IZ DOLGČASA!

Ali zaradi potrtosti, osamljenosti, jeze ali uveljavljanja neodvisnosti. Dokler ne boste s svojimi čustvi opravili na drugačen, bolj učinkovit način, ne boste mogli shujšati. Jejte le, kadar ste v resnici lačni, zato pa se morate naučiti poslušati svoje telo. Zelo pomembno je, da si skušate izboljšati razpoloženje, bodisi s telovadbo bodisi z bogatejšim družabnim življenjem.

Dreamstime

CILJI

Ugotovite, koliko kilogramov morate izgubiti, da dosežete cilj. Če si boste zastavili preveč ambiciozen načrt, vam bo zmanjkalo poguma, ker bo cilj previsok. Če bodo cilji prenizki, pa se boste naveličali čakanja na vitkejšo postavo. V glavnem je najbolje izgubiti pol kilograma na teden.

PREPOZNAJTE NEVARNOST

Pri hujšanju boste uspešni, če ugotovite, zaradi katere hrane se spozabite, prenajeste ali pozabite na vse namere. Pazite še zlasti na tisto hrano, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, s sladkorjem in soljo. Tej hrani se boste lažje izognili, če je ne boste jedli na samem. To pa ne pomeni, da se nikoli ne smete nagraditi, če uspešno hujšate. Vendar ni nujno, da se nagradite prav s hrano. Svoje čute lahko denimo razvajate z masažo ali si privoščite kakšen nakup.