Čimprej nad prehlad

Nogavice proti prehladu in grenivka za mladost

Saša Eržen / Zarja
5. 11. 2017, 08.00
Deli članek:

Vsi poznamo občutke, ko se nas začne lotevati prehlad: v nosu nas žgečka, v grlu boli, v glavi tišči. Včasih mu podležemo, včasih pa nam uspe pravočasno udariti po njem z vsemi topovi naenkrat in ga preženemo dobesedno čez noč.

Dreamstime
Pozimi si lahko brez slabe vesti privoščimo nekaj grižljajev več.

Kadar zaznamo znake prehlada, je priporočljivo, da pojemo majhen strok surovega česna vsake tri do štiri ure; lahko ga z olivnim oljem ali medom namažemo na opečen kruhek. Pomembno je, da spijemo veliko tekočine, predvsem vode in čaja. Skuhajmo si piščančjo juho, zaužijmo prehranske dodatke z visoko vsebnostjo vitamina C, pomagajo tudi cink in beta glukani. Požirek jabolčnega kisa lahko prepreči boleče grlo. Nekateri priporočajo, da si zvečer v topli kopeli segrejemo noge, nato pa obujemo nogavice, ki smo jih namočili v hladni vodi in dobro oželi. Čeznje si nadenemo suhe nogavice ali plastične vrečke in gremo v posteljo – in zjutraj naj bi se zbudili boljšega počutja.

Kako zdrava je pokovka

Pokovka je za nizkokaloričen in zdrav prigrizek, tako da si jo brez slabe vesti privoščijo tudi tisti, ki sicer ves čas pazijo na težo. Claire Thornton Wood iz Britanske dietetske zveze pa opozarja, da je taka le doma narejena, spečena v posebni napravi z vročim zrakom in brez dodatkov oziroma spečena na res malo maščobe. Pri drugih vrstah industrijsko izdelane pokovke moramo biti pazljivi pri odmerjanju porcij, saj jim dodajo veliko maščobe, soli, sladkorja in različnih arom, tako da se po kalorični vrednosti pogosto približajo ocvrtemu krompirčku ter drugim nezdravim prigrizkom.

Šali na obešalniku

Shranjevanje rut in šalov tako, da imamo pregled nad njimi ter so pri roki, kadar jih potrebujemo, je vedno izziv. Če jih imamo zložene ali zvite v predalih, škatlah in košarah, so sicer lepo pospravljeni, porabimo pa nekaj časa, da izbrskamo pravega. Najpreprosteje je, če šale in rute zavežemo na prečko obešalnika, tega pa obesimo v predsobo ali sobo, v kateri se oblačimo.

Pranje brisač kot v hotelu

V hotelih vsakodnevno operejo ogromno posteljnine in brisač, zato so zagotovo pravi naslov za nasvete o najučinkovitejšem pranju in sušenju brisač. Priporočajo, da stroj vedno napolnimo največ do 80 odstotkov njegove zmogljivosti. Če ga napolnimo s preveč perila, se to ne bo dobro opralo, če s premalo, se perilo lahko poškoduje. Mehčalec se s časom nakopiči v brisačah in povzroči ravno nasproten učinek od želenega, saj postanejo brisače trde. Namesto mehčalca je priporočljiveje med izpiranjem v stroj dodati kak deciliter alkoholnega kisa. Seveda strokovnjaki priporočajo sušenje na svežem zraku in soncu. Če to ni možno in perilo sušimo v sušilnem stroju, je priporočljivo zraven vtakniti še žogico za tenis, da bodo brisače bolj mehke in voljne.

Dreamstime

Grenivkin vonj pomlajuje

Grenivka ni le odlična za zdravje, njen vonj je lahko tudi vir mladosti in lepote. Dr. Alan Hirsch, ki v Chicagu vodi center za odpravljanje anomalij čutov voha in okušanja ter raziskuje vonje in okuse, ugotavlja, da so ženske, ki uporabljajo parfum, katerega sestavni del je vonj grenivke, ali mleko za telo z grenivkino noto, v očeh drugih videti tudi za desetletje let mlajše.