Hranila

Nosečnice, pozor! V času pričakovanja previdno s superživili

P.R.
5. 11. 2017, 07.30
Deli članek:

V nosečnosti je zelo pomembno, da imate vi in vaš otrok na voljo vsa potrebna hranila. Katera bi bilo dobro dodajati, mora vsak presoditi sam.

Dreamstime
Odlično je, če že uživate različna žita ter pravilno kombinirate stročnice in žita ter jedrca in semena.

Če uživate različna žita, pravilno kombinirate stročnice in žita ter jedrca in semena, s tem ne bi smeli imeti težav. Drugi segment snovi so naravni antioksidanti in druge varovalne snovi ter mikrohranila. Pri nosečnicah se najbolj obnesejo tista, ki vsebujejo dragocene rudnine, kot so kalcij, magnezij, železo, žveplo … Te v večjih količinah in naravnih oblikah najdemo v surovih zrnih kakava in melasi, naravno žveplo tudi v prahu MSM; če pa jih želite zastonj, so še vedno na voljo koprive, ki so idealno domače superživilo za krepke kosti, dobro kri in zdrava tkiva. Naravno žveplo je v gorčičnih semenih, kreši, hrenu, čebuli …

Probiotiki in prebiotiki 

Z njimi poskrbite za zdravo črevesno floro. Tako bo vaš imunski sistem boljši, preprečili boste razraščanje glivice kandide in pred njo obvarovali tudi svojega dojenčka.

KAJ PA MERA?

V nosečnosti je najobčutljivejše vprašanje mere. Če zaužijemo preveč antioksidantov, klorofila ali drugih snovi, ki sprožajo razstrupljevanje, lahko sprožimo čiščenje telesa, to pa v nosečnosti ni zaželeno. Danes ni človeka, ki globoko v svojih (predvsem maščobnih) tkivih ne nosi zaloge različnih okoljskih strupov. Ti se ob uživanju večje količine superživil lahko sproščajo v krvni obtok in se tako lahko prenesejo v telo otroka, kar lahko močno obremeni njegov normalni razvoj. Zaradi tega za nosečnice ni priporočljivo niti hujšanje.

KDAJ JE PREVEČ?

Če ste določena superživila jemali dlje že pred nosečnostjo, veste, kako se telo nanje odziva, in boste lažje prepoznali kakšne nepričakovane procese v telesu. Posebej pozorni bodite na znake, s katerimi nam telo sporoča, da v njem pospešeno poteka razstrupljanje: močan vonj, obloge na jeziku, izpuščaji na koži, smrdeč urin, pogosta zaprtost (v blatu zmanjka vode, ker je telo za razstrupljanje potrebuje več). Ob takšnih znamenjih obvezno zmanjšajte odmerke ali superživilo za nekaj časa prenehajte uživati.

Dreamstime
Preprečite razraščanje kandide in pred njo zavarujte tudi dojenčka.

ZAUPAJMO MODROSTIM NARAVE

Kadar beremo o simptomih pomanjkanja tega ali onega vitamina ali rudnine, se hitro najdemo v opisu in menimo, da bomo s tem vitaminom ali rudnino odpravili težavo. Jemanje izoliranih snovi je vedno bolj tvegano od uživanja kompleksnih superživil. Ta po navadi vsebujejo na stotine dragocenih snovi, ki učinkujejo sinergistično, zato že v zelo majhnih odmerkih odpravijo različne zastoje in pomanjkanje v telesu. Posebej v nosečnosti je dobro upoštevati še eno modrost. Večja frekvenca je pomembnejša od večje količine.

Dreamstime
Superživila, ki sprožajo čiščenje telesa med nosečnostjo, niso priporočljiva.

Črevesna flora 
Na žalost se veliko otrok že rodi s prizadeto črevesno floro. Posledice so napenjanje, driska, sor, vnetja ... Težavam bi se lahko izognili, če bi mamice v nosečnosti bolj skrbele za lastno črevesje.

Povedano drugače, bolje je jemati trikrat na dan po pol grama, na primer pšenične trave, kot enkrat na dan tri grame. Poleg tega, da boste prihranili denar (z manjšo količino dosežemo podobne učinke), bo imel organizem na voljo optimalno količino vseh potrebnih hranil, brez tveganja, da bi jih lahko bilo preveč. Tradicionalna medicina priporoča, da takšne snovi dlje zadržimo v ustih, po možnosti pod jezikom. Ajurvedski zdravniki pravijo, da le v ustih lahko zaužijemo energijo živila, ko se živilo enkrat premakne v želodec, se bomo ukvarjali le še z njegovo materijo. Zato je dobro suho sadje, začimbe, olja ali druge oblike dragocenih živil dlje valjati po ustih, dobro prepojiti s slino in šele potem pogoltniti. Zato bi morali tudi sveže iztisnjene sokove žvečiti, kot da so suh kruh! Šele takrat bi iz njih dobili vse dobrote, ki jih lahko ponudijo.