Ukrivljenost

Obstaja povezava med obliko penisa in tveganjem za nastanek raka

S.R.
7. 11. 2017, 10.08
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 10.15
Deli članek:

Študija, ki je vključevala 1,5 milijona moških, kaže, da obstaja povezava med obliko spolnega uda in tveganjem za nastanek raka.

Profimedia

Raziskovalci z medicinske fakultete Baylor v Teksasu so izvedli študijo, ki kaže, da je pri moških z ukrivljenim penisom tveganje za nastanek določenih vrst raka znatno višje kot pri njihovih »premočrtnih« kolegih.

V okviru študije, ki je bila predstavljena na konferenci Ameriškega združenja za reproduktivno medicino in je vključevala kar 1,5 milijona moških, so namreč ugotovili, da imajo moški, ki trpijo za Peyronijevo boleznijo oziroma penilno fibrozo, kar za 40 odstotkov višje tveganje za nastanek raka na modih in raka želodca, za 29 odstotkov pa je višje tudi tveganje za nastanek kožnega raka.

Medindia
Peyronijeva bolezen

Peyronijeva bolezen je posledica zatrdlin v penisu, ki nastanejo zaradi nalaganja brazgotinastega tkiva oziroma majhnih poškodb tkiva. Povzroči neprijetno ukrivljanje uda pri erekciji, ki ga spremljajo bolečine, zaradi česar ima moški težave pri spolnih odnosih, ali pa so ti sploh onemogočeni. Za Peyronijevo boleznijo domnevno trpi od 0,5 do 13 odstotkov moške populacije, vendar se mnogi med njimi tega niti ne zavedajo.

Raziskovalci pod vodstvom Alexandra Pastuszaka so izvedli tudi gensko analizo bolnika in njegovega očeta, ki oba trpita za penilno fibrozo. Ugotovili so, da so pri obeh prisotni geni, ki so povezani s povečanim tveganjem za nastanek melanoma, raka na modih in raka prostate. Čeprav je treba rezultate potrditi še s kliničnim preskušanjem, možnost genetske povezave med Peyronijevo boleznijo in nekaterimi vrstami raka pri moških vsekakor obstaja, je na konferenci pojasnil Pastuszak.