Pokukajte v košarico

Preverite: nakupovalni seznam zdravih in vitkih

R.V.
7. 11. 2017, 07.00
Deli članek:

Vsak od nas pozna vsaj eno osebo, ki se ji nikoli ne uspe zrediti. Sami pri sebi si pogosto prigovarjamo, da je to zato, ker se prehranjuje z drago hrano.

Dreamstime
Mešanica nenasičenih maščobnih kislin, beljakovin in vlaknin, ki jo vsebujejo mandlji, poskrbi za daljši občutek sitosti.

Resnica je verjetno povsem drugačna. Če mislite, da je vitko postavo mogoče doseči in ohranjati zgolj z visokim proračunom za prehrano in nenehnim odrekanjem, bi vas presenetilo, če bi se po nakupih odpravili z ljudmi, ki veljajo za vitke. Vas zanima, kaj je tisto, kar večna vitkih ljudi uživa vsak dan? Pokukali smo v njihov nakupovalni voziček.

Imate radi pekočo hrano?

Raziskave kažejo, da dodajanje čilija pretirano mastni hrani preprečuje pridobivanje telesne teže. Kapsaicin, ki daje pekoč okus, ima sposobnost pospeševanja porabe maščob.

Mandlji 

Redkokdo od nas zmore preživeti dan brez prigrizkov, zato je toliko bolj dobrodošlo dejstvo, da so pravi prigrizki lahko odličen pripomoček pri hujšanju. In pravi prigrizek so v tem primeru dobri stari mandlji. Zbornik International Journal of Obesity je namreč objavil študijo, ki dokazuje, da so ljudje, ki so svoji nizkokalorični dieti vsak dan dodali sedemdeset mandljev, v šestih mesecih izgubili osemnajst odstotkov telesne teže.

Zeleni čaj

Zeleni čaj že dolgo velja za odličen pripomoček pri hujšanju. Pa ne samo to, pomaga tudi pri boju proti srčnim boleznim, raku in sladkorni bolezni tipa 2. Zgoraj omenjeni zbornik poroča, da ljudje, ki redno pijejo zeleni čaj, v povprečju v dvanajstih tednih izgubijo približno kilogram in pol, ne da bi karkoli spremenili pri svojem življenjskem slogu. Znanstveniki predvidevajo, da so za to odgovorni kofein in antioksidanti v zelenem čaju, ki pospešujejo porabo kalorij tudi do 24 ur po zaužitju.

Dreamstime
Mleko in maslo sta ključni pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Polnomastno

Polnomastno mleko in maslo, ki po prepričanjih veljata za sovražnika vitke postave, sta ključni pri ohranjanju zdrave telesne teže. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki vsak dan zaužijejo vsaj eno porcijo polnomastnih mlečnih izdelkov, manjšo možnost, da se bodo zredili. Po vsej verjetnosti je to zato, pravijo znanstveniki, ker so polnomastni mlečni izdelki veliko bolj nasitni in posledično preprečujejo, da bi pojedli več.

Dreamstime
Verjetnost za razvoj debelosti pri ljudeh, ki redno uživajo hruške, je za 35 odstotkov manjša od tiste pri ljudeh, ki hrušk ne jedo redno.

Jajca

Ljudje, ki za zajtrk jedo jajca, veliko lažje nadzorujejo svoj apetit čez dan. Zaradi obilice beljakovin, ki jih vsebuje jajce, boste bolj siti, saj skozi vaša prebavila potujejo počasneje kot denimo ogljikovi hidrati (pecivo in kruh). 

Dreamstime
Ljudje, ki redno pijejo zeleni čaj, imajo nižji indeks telesne mase, optimalnejše razmerje med boki in pasom ter manj maščobe v telesu.