Kako jo naredijo?

Pridelovanje zaseke po slovenskih pokrajinah

ud
5. 2. 2017, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pridelava zaseke je pogojena s tem, kje v Sloveniji jo pridelujejo. Ne boste verjeli, kakšno jedo na Koroškem in kakšno na Gorenjskem.

Youtube
Ponekod naredijo surovo, spet drugje jo spečejo ali skuhajo.

Nekje jo delajo iz prekajene slanine, drugje iz neprekajene. Ponekod je ta kuhana, spet drugje pečena ali surova. Nekateri jo sesekljajo čisto na drobno, drugi pa jo grobo zmeljejo. Največkrat se začini kar s poprom in soljo, ponekod ji dodajo tudi česen in čebulo ali celo cimet. Uporablja se za zabelo jedi in cvrtje jajc. V njej pa tudi hranijo sveže klobase.

Razlikuje se od pokrajine do pokrajine

Podjuna: zaseko tam pripravljajo iz slanine, ki mora biti narezana zelo na drobno. Dodajo ji sesekljano čebulo, poper in sol, seveda po potrebi. 

Najbolj se zaseka razlikuje po dodatkih. Na Gorenjskem jo denimo naredijo iz slanine, ki je ohlajena in narezana na večje kose. To posolijo, dodajo stroke česna in jo nato dajo v čeber. Stlačena mora v njem stati tri dni. Nato pa jo dajo v ohlajeno vodo, ki je bila prej prevreta s poprom in lovorovimi listi. Spet jo pustijo stati nekaj dni, nato pa jo obrišejo in dajo sušit v dobro zračen prostor. Ko se osuši, jo odimijo, da porumeni, nato spet stoji štiri dni na hladnem zraku. Po tej obdelavi slanino zmeljejo in dosolijo ter dobesedno stlačijo v čeber. Dobro jo morajo stlačiti, sicer postane žarka. Na koncu jo prelijejo s svinjsko mastjo.

Profimedia
V nekaterih pokrajinah niso delali zaseke, ker so imeli raje ocvirke.

Koroška zaseka

Ziljska dolina: v tem delu Slovenije zaseko pridelujejo iz prekajene slanine, ki ji dodajo zdrobljen česen, sol in poper po okusu. Pravijo, da jim zelo tekne. 

Narejena je iz zmlete surove mesnate slanine, ki mora biti soljena. Dobro jo premešajo in nato stlačijo v leseno dežo. Stati mora vsaj dva meseca, da dobro dozori. Ponekod na Koroškem pa jo delajo tudi iz kuhane slanine, skupaj s kožo.

V Prekmurju in na Goričkem

Prekmurska zaseka je iz zmlete sveže slanine, ki je posoljena. To natlačijo v tunko. Menda je boljša, če jo sesekljajo s posebnim sekalom. Na Goričkem se slanina najprej dimi, nato jo spečejo. Šele takšno jo zmeljejo. Nekoč so jo delali redkeje, saj imajo raje ocvirke.

Dolenjska

Na tem območju niso ravno ljubitelji zaseke, slanino so veliko raje in pogosteje predelali v ocvirke in mast ter jo nato pojedli v tej obliki. 

Youtube
V Rožu delajo zaseko iz surove ali pečene slanine, ki ji dodajo poper, sol in česen.