Novi trend

Z mastjo nad številne zdravstvene težave

zf
4. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ne samo da se uporaba svinjske masti vedno pogosteje vrača v gospodinjstva, tudi vedno več študij dokazuje, da je njena uporaba dobrodošla tako v kulinariki kot v zdravstvu.

Profimedia
Blagodejno vpliva na začetna prehladna obolenja pri otrocih.

Trdo kožo na petah premažite z mastjo ter obujte volnene nogavice, da se maščoba vpije. Nato nogam privoščite solno kopel in podrgnite odmrlo kožo.

Svinjska mast je zaradi količine nasičenih maščob in holesterola veljala za nevarnost, ki preži na naše zdravje in vodi v razvoj bolezni srca in ožilja. Vendar kljub številnim negativnim predznakom, ki so jih masti pripisovali, je znanstvenikom uspelo dokazati, da mast vsebuje manj nasičenih maščob, več nenasičenih maščob in manj holesterola kot enaka količina masla. Mast vsebuje do 95 miligramov holesterola na 100 gramov, medtem ko maslo do 225 miligramov na 100 gramov (podatek iz evropske baze). Podatek tako razkriva, da je svinjska maščoba veliko bolj primerna za uporabo kot maslo.

Mast je boljša kot kokosova maščoba

Suho kožo na komolcih premažite z nesoljeno svinjsko mastjo. Pustite, da deluje čez noč. Postopek ponavljajte, dokler težava ne izgine. 

Svinjska mast vsebuje 40 odstotkov nasičenih maščob, medtem ko jih ima kokosovo olje kar 85 odstotkov. Večino nenasičenih maščob v masti tvori oleinska kislina, ki velja za zelo zdravo maščobno kislino, saj je dobra za srce in skrbi za nižjo raven slabega holesterola v telesu. Kljub vsemu pa zdravniki ne priporočajo vsakodnevne uporabe masti.

Proti kašlju in bronhitisu

Težave z lomljivimi in poškodovanimi nohti ter poškodovano obnohtno kožico boste rešili, če jih boste vsakodnevno premazali s slojem nesoljene svinjske masti.

V zdravilstvu je svinjska mast igrala pomembno vlogo pri zdravljenju kašlja in bronhitisa pri otrocih. Zdravilci so bolnikom, obolelim za tuberkulozo, predpisovali uživanje mastne slanine. Sicer ni potrjeno, kakšen vpliv naj bi to imelo na kašelj, bronhitis in ostala obolenja dihal. Izročilo tega čudežnega leka pa se je kljub vsemu preneslo vse do današnjih dni. Najbolj blagodejno svinjska mast vpliva na otroke s prehladnimi obolenji. Tem se segreta maščoba nežno vtre na predel prsnega koša ter prekrije s toplim obkladkom, lahko tudi plenico. Pri otrocih tako spodbuja kašelj, kljub vsemu pa velja opozorilo, da pripravka ne uporabljate, če ima otrok povišano temperaturo.